Menu
 

SPKC: Latvijā turpina pieaugt saslimstība ar gripu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Pagājušās nedēļas gripas, Covid-19 un citu akūtu augšējo elpceļu infekciju (AAEI) monitoringa rezultāti liecina par inficēto un arī slimnīcās ārstēto Covid-19 pacientu skaita samazināšanos, tomēr turpinās saslimstības ar gripu pieaugums, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija.

No monitoringa sākuma saņemta informācija par 15 mirušajiem, kuriem laboratoriski apstiprināta saslimšana ar gripu. Visiem 15 mirušajiem bez gripas bija vairākas blakus saslimšanas un neviens no viņiem nebija vakcinēts pret gripu šajā sezonā.

Pagājušajā nedēļā monitoringā iesaistīto ģimenes ārstu praksēs ar akūtu augšējo elpceļu infekcijas simptomiem kopā bija vērsušies 1019 pacienti, no kuriem 375 pacientiem, balstoties uz tipisku klīnisko ainu noteikta diagnoze "gripa" (nedēļu iepriekš – 346 pacienti, divas nedēļas iepriekš – 319 pacienti). Gripas gadījumi reģistrēti visās vecuma grupās, tomēr lielākā gripas intensitāte reģistrēta vecuma grupā 0-4 gadi.

Pēc SPKC datiem, Covid-19 gadījumu skaits Latvijā samazinājies – laboratoriski apstiprināti gadījumi nedēļas laikā turējies līdzīgā līmenī kā nedēļu atpakaļ – 51 Covid-19 gadījums (nedēļu iepriekš 52), kopumā veikti 650 (iepriekš 743) laboratoriskie testi uz SARS-CoV-2 vīrusa klātbūtni. Stacionēto Covid-19 pacientu skaits bijis līdz 75 pacienti (nedēļu iepriekš 79, divas nedēļas iepriekš 97).

Iepriekšējā nedēļā stacionāros ar smagu slimības gaitu ārstējās viens pacients (nedēļu iepriekš divi). Reģistrēti 11 Covid-19 pacientu nāves gadījumi (nedēļu iepriekš – trīs) vecuma grupā "60 gadi un vairāk". Vismaz vienā gadījumā Covid-19 bijusi kā pamatdiagnoze.

SPKC atgādina, ka visefektīvākais veids, kā aizsargāties no nopietnas saslimšanas ar gripu un Covid-19, ir vakcinācija. Speciālisti aicina īpaši veselības riska grupu personām izmantot valsts nodrošināto vakcinācijas iespēju, kā arī ļoti ieteicams vakcinēties tiem, kuriem paredzētas plānveida operācijas vai kādas citas medicīniskās manipulācijas ārstniecības iestādēs.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.