Menu
 

Saslimstība ar gripu saglabājas iepriekšējo nedēļu līmenī

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Pagājušās nedēļas gripas, Covid-19 un citu akūtu augšējo elpceļu infekciju (AAEI) monitoringa rezultāti liecina par inficēto un arī slimnīcās ārstēto Covid-19 pacientu skaita samazināšanos, tomēr saslimstība ar gripu turpina turēties iepriekšējo nedēļu līmenī, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija.

Nedēļas laikā gripas mirušo skaits audzis par septiņiem, sasniedzot 26 nāves gadījums kopumā visa monitoringa laikā (no 2023. gada 40. nedēļas). Visiem mirušajiem vēl bez gripas bijušas arī vairākas blakussaslimšanas un neviens no viņiem nav bijis vakcinēts pret gripu šajā sezonā. 

Pagājušajā nedēļā monitoringā iesaistīto ģimenes ārstu praksēs ar akūtu augšējo elpceļu infekcijas simptomiem kopā bija vērsušies 1024 pacienti, no kuriem 337 pacientiem, balstoties uz tipisku klīnisko ainu noteikta diagnoze “gripa” (nedēļu iepriekš – 377 pacienti, divas nedēļas iepriekš – 375 pacienti). Augstākā saslimstība reģistrēta 0-4 gadu vecuma grupā, kā arī 5-15 gadu vecuma grupā. 

Covid-19 gadījumu skaits Latvijā turpina samazināties – laboratoriski apstiprināti 48 gadījumi (nedēļu iepriekš arī 54), kopumā veikti 678 (iepriekš 689) laboratoriskie testi SARS-CoV-2 vīrusa klātbūtnes noteikšanai. Stacionēti 63 Covid-19 pacienti (nedēļu iepriekš 72, divas nedēļas iepriekš – 75).

Iepriekšējā nedēļā stacionāros ar smagu slimības gaitu ārstējās viens pacients (nedēļu iepriekš divi). Reģistrēti 11 Covid-19 pacientu nāves gadījumi (nedēļu iepriekš – astoņi). Vismaz divos gadījumos Covid-19 bijusi kā pamatdiagnoze. 

SPKC atgādina, ka visefektīvākais veids, kā aizsargāties no nopietnas saslimšanas ar gripu un Covid-19, ir vakcinācija. Speciālisti aicina īpaši veselības riska grupu personām izmantot valsts nodrošināto vakcinācijas iespēju, kā arī ļoti ieteicams vakcinēties tiem, kuriem paredzētas plānveida operācijas vai kādas citas medicīniskās manipulācijas ārstniecības iestādēs.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.