Menu
 

Latvijā samazinās saslimstība ar gripu

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Nedēļas no 4. līdz 10.martam gripas, Covid-19 un citu akūtu augšējo elpceļu infekciju (AAEI) monitoringa rezultāti liecina, ka turpina samazināties gripas un Covid-19 pacientu skaits, informēja Slimības profilakses un kontroles centrs (SPKC).

Pagājušajā nedēļā monitoringā iesaistīto ģimenes ārstu praksēs ar akūtu augšējo elpceļu infekcijas simptomiem kopā bija vērsušies 936 pacienti, no kuriem 238 pacientiem, balstoties uz tipisku klīnisko ainu, noteikta diagnoze "gripa". Nedēļu iepriekš bija 314 pacienti, divas nedēļas iepriekš - 337 pacienti. 

Gripas gadījumi reģistrēti Daugavpilī, Ventspilī, Rīgā, Liepājā, Jēkabpilī, Rēzeknē, Jelgavā, Jūrmalā, Gulbenes novadā un Valmieras novadā. Augstākā saslimstība reģistrēta bērniem līdz četru gadu vecumam, kā arī 5-15 gadu vecuma grupā.

Nedēļas laikā gripa izdzēsusi piecu cilvēku dzīvības. Kopumā visa monitoringa laikā no tā sākuma pagājušajā oktobrī miruši 35 cilvēki. Visiem mirušajiem vēl bez gripas bijušas arī vairākas blakus saslimšanas, un neviens no viņiem nav bijis vakcinēts pret gripu šajā sezonā.

Daudzās Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomiskās zonas (ES/EEZ) valstīs ziņo par gripas aktivitātes samazināšanos. ES/EEZ vidējais gripas pozitīvo testu īpatsvars samazinājies līdz 22%, kamēr nedēļu iepriekš - 29%.

Arī Covid-19 gadījumu skaits Latvijā turpina samazināties - laboratoriski apstiprināti 40 gadījumi, bet nedēļu iepriekš 48. Kopumā tika veikti 501 laboratoriskie testi uz SARS-CoV-2 vīrusa klātbūtni. Stacionēti 31 Covid-19 pacienti, kamēr nedēļu iepriekš - 47, bet divas nedēļas iepriekš - 63.

Iepriekšējā nedēļā stacionāros ar smagu slimības gaitu nav ārstējies neviens pacients. Reģistrēti astoņi Covid-19 pacientu nāves gadījumi. Trīs nāves gadījumos Covid-19 nebija norādīta kā pamatdiagnoze.

SPKC atgādina, ka visefektīvākais veids, kā aizsargāties no nopietnas saslimšanas ar gripu un Covid-19, ir vakcinācija. Speciālisti aicina īpaši veselības riska grupu personām izmantot valsts nodrošināto vakcinācijas iespēju, kā arī ļoti ieteicams vakcinēties tiem, kuriem paredzētas plānveida operācijas vai kādas citas medicīniskās manipulācijas ārstniecības iestādēs.

Neraugoties uz gripas epidēmiju, vakcinācija joprojām ir ieteicama, jo gripas epidēmija parasti ilgst 10 nedēļas, bet vakcinācijas izraisīta imunitāte veidojas 10-14 dienu laikā. Tāpēc cilvēks var gūt labumu no vakcinācijas pat tad, ja viņš to nav saņēmis, uzsākoties gripas epidēmijai.

Vakcinācijas iestādēm pašreiz arī ir iespēja izmantot to rīcībā esošās valsts apmaksātās vakcīnas pret gripu, lai vakcinētu ikvienu iedzīvotāju, tas ir, ārpus riska grupām.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.