Menu
 

Latvijā izziņo gripas epidēmiju

  • Autors:  Apriņķis.lv
Latvijā izziņo gripas epidēmiju Foto - arhīvs

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) pirmdien paziņojis par gripas epidēmijas sākumu no 2019. gada 15. janvāra. Monitoringa dati liecina, ka šāgada otrajā nedēļā vienā no desmit monitoringā iekļautajām teritorijām (Valmierā) pacientu skaits, kuri vērsušies ambulatorajās ārstniecības iestādēs un kuriem noteikta diagnoze gripa sasniedzis 163,6 gadījumus uz 100 000 iedzīvotājiem.

Gripas gadījumi reģistrēti arī Rīgā (78,6 uz 100 000 iedz.), Jelgavā (57,7 uz 100 000 iedz.), Ventspilī (45,0 uz 100 000 iedz.), Jūrmalā (35,3 uz 100 000 iedz.), Daugavpilī (22,8 uz 100 000 iedz.) un Liepājā (13,1 uz 100 000 iedz.). Vidēji Latvijā gripas intensitāte sasniegusi 52,8 gadījumus uz 100 000 iedzīvotājiem.

Par pagājušajā nedēļā stacionētiem pacientiem ar gripu ziņoja Rīgas, Jelgavas, Liepājas, Rēzeknes, Ventspils un Jēkabpils slimnīcas – hospitalizēti 113 pacienti, no tiem 33 pacienti ar diagnozi gripas izraisīta pneimonijas. Kopš sezonas sākuma ziņots par 428 hospitalizētiem pacientiem, no tiem 72 gripas izraisītas pneimonijas gadījumos.

Jāatgādina, ka gripas un akūtu augšējo elpceļu infekciju monitoringā dati par saslimušo iedzīvotāju skaitu katru nedēļu tiek saņemti no 10 Latvijas administratīvajām teritorijām (Daugavpils, Jēkabpils, Jelgavas, Jūrmalas, Liepājas, Rēzeknes, Rīgas, Valmieras, Ventspils un Gulbenes novada). Informāciju SPKC sniedz 72 ģimenes ārsti, kopumā aptverot 110 769 jeb 5,7 procentus Latvijas iedzīvotāju, kā arī 11 slimnīcas, 35 skolas un 39 bērnudārzi.

Saņemtie dati par pacientu skaitu, kuri vērsušies pie ģimenes ārsta gripas gadījumos, tiek attiecināti uz 100 000 iedzīvotāju, tādējādi iegūstot rādītāju (indikatoru), kas liecina par saslimstības intensitāti un ļauj noteikt gripas epidēmijas sākumu un tās tendences. Ja vienā no monitoringa teritorijām saslimstības intensitāte vienas nedēļas laikā pārsniedz 100 gadījumus uz 100 000 iedzīvotājiem, tiek paziņots par gripas epidēmijas sākumu valstī.

SPKC dati liecina, ka vissmagāk ar gripu slimo gados vecāki un cilvēki ar hroniskām saslimšanām – sirds un asinsvadu, plaušu un nieru hroniskām slimībām, cukura diabētu, onkoloģijas slimnieki, pacienti ar hroniskām infekcijām un cilvēki, kuriem ir novājināta imunitāte. Gripa ir īpaši bīstama maziem bērniem un grūtniecēm.

Vislabākā aizsardzība pret gripu un gripas izraisītām komplikācijām ir ikgadējā vakcinācija. Ņemot vērā, ka imunitāte izveidojas 14 dienu laikā pēc vakcinācijas un gripas izplatība parasti ilgst vairākus mēnešus – līdz pat maija beigām, vakcinēties pret gripu nav par vēlu arī epidēmijas laikā.

SPKC epidemiologi atgādina: lai novērstu vīrusu izplatīšanos, ja Jums ir gripa vai gripai līdzīga saslimšana, šķaudot vai klepojot, izmantojiet salvetes un pēc tam nomazgājiet rokas.

Saslimšanas gadījumā palieciet mājās un sazinieties ar savu ģimenes ārstu, lai pārrunātu labāko risinājumu palīdzības saņemšanai – kādus atveseļošanās pasākumus veikt mājas apstākļos vai ieteicamāk apmeklēt ģimenes ārsta praksi jeb ar ģimenes ārstu vienoties par mājas vizīti. Akūtā gadījumā iespējams arī vērsties pie sava ģimenes ārsta “akūtajā stundā” – pieņemšanas laikā pacientiem ar akūtām saslimšanām bez iepriekšēja pieraksta. Lauku teritorijās iedzīvotāji var zvanīt arī uz feldšerpunktiem.

Ārpus ģimenes ārstu darba laika medicīniskus padomus var saņemt, zvanot uz valsts Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001 (darba dienās no plkst. 17.00 līdz 8.00, savukārt brīvdienās visu diennakti). Ar tālruņa speciālistiem iedzīvotāji ir aicināti sazināties arī gadījumos, kad ir šaubas, vai palīdzība nepieciešama steidzamā kārtā.

Nacionālais veselības dienests atgādina, ka gripas epidēmijas laikā no valsts budžeta līdzekļiem tiek apmaksātas ģimenes ārstu mājas vizītes pie gripas slimniekiem (ja reģistrētais pacients dzīvo ārsta pamatdarbības teritorijā). Šiem pacientiem par vizīti jāmaksā tikai valstī noteiktā pacienta iemaksa – 2,85 eiro.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.