Menu
 

Latvijā ieviesīs jaunu zāļu drošuma pārbaudes sistēmu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Latvijā ieviesīs jaunu zāļu drošuma pārbaudes sistēmu Foto - arhīvs

Lai novērstu risku, ka pacientiem tiek pārdotas vai izlietotas viltotas zāles, 9. februārī Latvijā sāks darboties jauna zāļu drošuma pārbaudes jeb verifikācijas sistēma. Tā varēs atpazīt katru zāļu iepakojumu un kopējā Eiropas Savienības sistēmā pārliecināties, ka šī konkrētā zāļu paciņa ir oriģināla, pārbaudīta un droša.

Jaunā verifikācijas sistēma attieksies uz recepšu zālēm un vienu bezrecepšu medikamentu – omeprazolu. Latvijā verifikācijas sistēmu veido Latvijas Zāļu verifikācijas organizācija (LZVO), un tai ir jāpieslēdzas visām Latvijas aptiekām un ārstniecības iestādēm, kurās ir pieejamas recepšu zālēs – slimnīcām, poliklīnikām, veselības centriem.

Jaunās sistēmas darbības pamatprincips ir, ka katra zāļu paciņa tiks marķēta ar unikālu QR kodu jau rūpnīcā ražošanas procesā, un šis kods tiks pārbaudīts tieši pirms zāļu pārdošanas aptiekā vai izlietošanas ārstniecības iestādē – slimnīcā, poliklīnikā, veselības centrā. Otru zāļu iepakojumu ar tādu pašu kodu, piemēram, pārkopējot to uz viltotas paciņas, vairs pārdot nevarēs – sistēma uzrādīs brīdinājumu, zāles tiks izņemtas no apgrozības un pārbaudītas. Veselības inspekcija varēs izmeklēt konkrētās zāļu paciņas ceļu no ražotāja līdz pat lietotājam, garantējot zāļu drošību un aizšķērsojot ceļu viltojumiem.

Sistēmas ieviešanai ir paredzēti arī pārejas noteikumi – visas zāles, kas būs saražotas līdz 2019.gada 9. februārim, drīkstēs pārdot un izlietot līdz to derīguma termiņa beigām. Tāpēc vēl ilgāku laiku aptiekās būs pieejami arī medikamenti, kuriem drošuma pazīmju pārbaudes netiks veiktas. Drošuma pārbaudes būs jāveic tikai tiem medikamentiem, kas būs saražoti pēc 9. februāra un būs aprīkoti ar speciālo kodu.

Pēdējo nedēļu laikā ir būtiski pieaugusi sistēmas lietotāju interese par pieslēgšanos, un jau 67% no 778 aptiekām ir gatavas jaunajai sistēmai. Slimnīcu gatavība ir nedaudz zemāka – 55% (no 31 slimnīcas). Arī vairumtirgotāju pieslēgumu skaits pieaug, sistēmai ir gatavs 21% no 84 zāļu vairumtirgotājiem. Pēc LZVO informācijas, visnegatavākās ir poliklīnikas un veselības centri, kā arī zobārsti un zobārstniecības klīnikas.

Ministru kabinets šā gada 16. janvārī akceptēja grozījumus piecos MK noteikumos, kas bija nepieciešami, lai noteiktu precīzu zāļu verifikācijas sistēmas darbību Latvijā. Noteikumi paredz, ka vakcīnas, ja tās izplata ģimenes ārstu prakses un feldšeru-vecmāšu punkti, verificēs jau vairumtirgotāji. Ģimenes ārstu un ārstu speciālistu praksēm sistēmai būs jāpieslēdzas tikai tad, ja tie ir saņēmuši atļauju iegādāties zāles no vairumtirgotāja.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.