Menu
 

Sāk darboties jauna zāļu drošuma pārbaudes sistēma

  • Autors:  Apriņķis.lv
Sāk darboties jauna zāļu drošuma pārbaudes sistēma Foto - publicitātes

Sestdien, 9. februārī Latvijā sāk darboties jauna zāļu drošuma pārbaudes jeb verifikācijas sistēma, lai novērstu risku, ka pacientiem tiek pārdotas vai izlietotas viltotas zāles. Jaunās sistēmas darbības pamatprincips ir, ka katru zāļu paciņu jau ražošanas procesā marķē ar unikālu kodu, un šis kods tiek pārbaudīts tieši pirms zāļu pārdošanas aptiekā vai izlietošanas ārstniecības iestādē.

Latvijā sistēmu ievieš un pārvalda Latvijas zāļu verifikācijas organizācija (LZVO). “Lielākie ieguvēji no zāļu verifikācijas sistēmas būs pacienti, jo tiks maksimāli novērsta iespēja caur legālu zāļu piegādes ķēdi saņemt viltotas zāles,” uzskata LZVO valdes priekšsēdētāja Inese Erdmane. “Zāļu verifikācijas sistēma ir milzīgs Eiropas līmeņa projekts un, lai sasniegtu noteikto mērķi, tajā ir iesaistījušies aptuveni 2000 farmācijas uzņēmumi, 6000 vairumtirgotāji, vairāk nekā 140 000 aptiekas un 5000 ārstniecības iestāžu aptiekas visā Eiropas Savienībā.” Pēc viņas vārdiem, šis ir viens no lielākajiem un komplicētākajiem Eiropas līmeņa projektiem, Latvijas zāļu verifikācijas sistēma ir laikus gatava, un tai būs pieslēgušās visas aptiekas un slimnīcas.

Jaunā verifikācijas sistēma attieksies uz recepšu zālēm un vienu bezrecepšu medikamentu – omeprazolu. Jaunās sistēmas darbības pamatprincips ir, ka katra zāļu paciņa tiks marķēta ar unikālu QR kodu jau rūpnīcā ražošanas procesā, un šis kods tiks pārbaudīts visos zāļu izplatīšanas posmos un pirms zāļu pārdošanas aptiekā vai izlietošanas ārstniecības iestādē – slimnīcā, poliklīnikā, veselības centrā zāles ne tikai tiks pārbaudītas, bet zāļu kods tiks dzēsts no kopējās sistēmas. Līdz ar to otru zāļu iepakojumu ar tādu pašu kodu, piemēram, pārkopējot to uz viltotas paciņas, vairs pārdot nevarēs – sistēma uzrādīs brīdinājumu, zāles tiks izņemtas no apgrozības un pārbaudītas.

Eiropas Savienības legālajā zāļu tirgū gada laikā ir konstatēti 1,5 miljoni viltotu zāļu iepakojumu, tas ir, katrs viens zāļu iepakojums no 20 000 bija viltots. Tiek viltotas zāles, ko lieto visdažādāko slimību ārstēšanai: cukura diabēta un citu endokrinoloģisko, kardioloģisko, onkoloģisko slimību, psihisko traucējumu, HIV un citu slimību ārstēšanai, kā arī vakcīnas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.