Menu
 

Tikai 38% Latvijas iedzīvotāju ir vakcinējušies pret ērču encefalītu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Sākusies aktīvā ērču sezona, par ko liecina pirmie šī gada ērču encefalīta fiksētie gadījumi. Marta sākumā veiktajā aptaujā noskaidrojās, ka tikai 38% no aptaujātajiem Latvijas iedzīvotājiem ir vakcinējušies pret ērču encefalītu.

Pēc Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) statistikas datiem, ik gadu Latvijā tiek fiksēti aptuveni 200 ērču encefalīta gadījumi, tāpēc vakcinēšanās ir ļoti būtiska. Pastāv maldīgs uzskats, ka, regulāri nedodoties mežā, nav iespējams inficēties ar ērču encefalītu. Gluži pretēji – ērces ir sastopamas arī pilsētas parkos vai māju pagalmos, kuros ir garāka zāle, tāpēc vakcinēšanās ir būtiska ikvienam.

Aptaujas dati liecina, ka 62% Latvijas iedzīvotāju nav vakcinējušies, bet 19% no tiem plāno to darīt tuvākajā laikā. Lielākā daļa no tiem, kuri nav vakcinējušies, ir vecumā no 30 līdz 55 gadiem un kā galveno nevakcinēšanas iemeslu min līdzekļu trūkumu un vakcinācijas aizmiršanu. Jauniešu skaits, kuri neplāno vakcinēties ir tikai 26%, kas būtu skaidrojams ar to, ka jaunieši vairāk seko līdzi savai veselībai un informācijai par preventīvajiem pasākumiem digitālajā vidē.

Situācijā, ja ir piesūkusies ērce, Latvijas iedzīvotāji visbiežāk vēršas pēc medicīniskās palīdzības, vairāk nekā puse aptaujāto jeb 56% atzina, ka labāk nevajadzētu ērci noņemt pašam un būtu nekavējoties jāvēršas pēc medicīniskās palīdzības pie ģimenes ārsta vai jāsteidzas uz infektoloģijas centru. Tomēr ievērojams aptaujāto skaits (45%) izvēlētos ērci izņemt pašu spēkiem, izmantojot spirtotu vati (20%), pēc internetā atrastas pamācības (15%) vai ar eļļainu vielu palīdzību (10%).

Vakcinēšanās kļūst arvien populārāka jauniešu vidū – aptaujā noskaidrots, ka tieši jaunieši visbiežāk ir vakcinējušies pret ērču encefalītu (54%), uzticas sava ārsta ieteiktajai vakcīnai (41%) un iesaka to darīt tiem, kuri nav vakcinējušies (44%). Tomēr jauniešiem ir būtiski, ka ģimenes ārsts vai medmāsa viņiem atgādina par vakcinēšanos, jo 41% no aptaujātajiem jauniešiem regulāri aizmirst par vakcinēšanos. Jaunieši vecuma grupā no 20 līdz 29 gadiem ir arī visapzinīgākie – 68% no respondentiem vērstos pēc medicīniskās palīdzības gadījumā, ja atrastu uz sava ķermeņa piesūkušos ērci.

“Aptaujas rezultātos vērojamā ziņa, ka daļa respondentu nenovērtē nepieciešamību, bet daļa vienkārši piemirst vakcinēties pret ērču encefalītu, ir satraucoša. Tādēļ arī nemazinās aktualitāte sarunai ar pacientu par šo nopietno infekcijas slimību un vienīgo iespēju no tās izvairīties vakcinējoties,” aptaujas rezultātus komentējusi Veselības centru apvienības neiroloģe Dace Bērziņa.

“Ārstiem ir zināmi dati, kas liecina, ka 35-58% iedzīvotāju, kuri pārslimojuši ērču encefalītu, saglabājas ērču encefalīta un meningīta sekas, kas izpaužas kā nemitīgs nogurums, grūtības koncentrēties, atmiņas traucējumi, var būt arī līdzsvara traucējumi, galvassāpes un mainīgs garastāvoklis, kustību traucējumi vai pat paralīze. Tas izmaina pacienta dzīves kvalitāti, prasa biežāku ārsta uzraudzību, kā arī izdevumus ārstēšanai.”

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.