Menu
 

Pieaugošas ērču aktivitātes dēļ aicina iedzīvotājus ievērot piesardzības pasākumus

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Saistībā ar pieaugošo ērču aktivitāti Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālisti aicina iedzīvotājus būt uzmanīgiem un ievērot nepieciešamos piesardzības pasākumus, pavadot laiku brīvā dabā, lai pasargātu sevi, savus bērnus un mājdzīvniekus no ērču piesūkšanās.

SPKC epidemiologi atgādina, ka vakcinācija nodrošina aizsardzību tikai pret ērču encefalītu, bet nepasargā no citām ērču pārnēsātām slimībām, piemēram, Laimas boreliozi jeb Laimas slimību un ērlihiozi.

 SPKC norāda, ka 2019. gada pavasarī, siltākās dienās pēc sniega segas nokušanas jau bija novērota neliela ērču aktivitāte, un pēdējās dienās, gaisa temperatūrai paaugstinoties virs 5 grādiem pēc Celsija, vērojama vidēja ērču aktivitāte, no 15 līdz 20 ērcēm uz monitoringa maršruta kilometru. Temperatūrai vēl pieaugot, ērču aktivitāte strauji palielināsies. Siltajos gada mēnešos ērcēm piemērotos biotopos aktivitāte mēdz sasniegt ap 100 ērcēm uz kilometru.

Lai pasargātu sevi no ērces piesūkšanās, SPKC speciālisti iesaka:

- izvēlēties gaišu apģērbu, uz kura ērces ir labāk saskatāmas;

- pastaigas laikā ik pa brīdim apskatīt apģērbu, vai uz tā nav ērces;

- pēc pastaigas rūpīgi pārbaudīt ne tikai apģērbu, bet arī visu ķermeni;

- izvēlēties piemērotus apavus, jo ērces visbiežāk nokļūst uz garāmejošu cilvēku apaviem;

- parūpēties, lai apģērba piedurknes, apkakle un bikšu gali būtu pietiekami noslēgti, lai zem apģērba nepakļūtu ērces.

Īpaša uzmanība ir jāpievērš garai zālei, kurā varētu uzturēties ērces. Svarīgi ir arī pārbaudīt mājdzīvniekus, vai tiem nav piesūkušās ērces un jāatceras, ka ērces var pārnest ar mājās atnestiem zariem.

Ja tomēr ērce ir piesūkusies, tad tā ir jānoņem pēc iespējas ātrāk, taču ievērojot drošības pasākumus. Ērces noņemšana ir jāveic piesardzīgi, jo saspiežot ērces ķermeni, koduma brūcē var iekļūt tās iekšējais saturs, tādējādi palielinot iespējamību saslimt ar kādu no ērču pārnēsātajām slimībām.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.