Menu
 

Eksperti: Azartspēļu atkarīgie visbiežāk ir darbspējīgi vīrieši, kuri nevēršas pēc palīdzības

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs un publicitātes Foto - arhīvs un publicitātes

Azartspēļu atkarīgie visbiežāk ir pieauguši vīrieši vecumā no 30 līdz 50 gadiem, turklāt pētījumi atklāj, ka tikai ap 20% no atkarīgajiem vēršas pēc palīdzības, šodien biedrības "Esi brīvs!" sociālās iniciatīvas "Spēles brīvība" pasākumā norādīja uzaicinātie eksperti.

Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra (RPNC) narkoloģe Inga Landsmane teica, ka cilvēki, kuriem ir azartspēļu atkarības pēc palīdzības vēršas reti. Pēc zinātnieku paustā, 80% no tiem, kuriem varētu būt azartspēļu atkarība, nevēršas pēc palīdzības, turklāt 70% no tiem, kuri ārstējušies, "atkrīt atpakaļ", viņa sacīja.

Kaut arī pastāv iespējas ārstēties un palīdzība ir pieejama, pērn RPNC ārstējās tikai 16 personas ar azartspēļu atkarību, turklāt daļa no tām slimnīcā nonāca saistībā ar citām atkarībām, piemēram, alkohola atkarību, teica Landsmane.

Viņa uzsvēra, ka nepieciešamas personas, kuras motivēs cilvēku ar azartspēļu atkarību vērsties pēc palīdzības.

Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijas priekšniece Signe Birne sacīja, ka pērn inspekcijā tika saņemti 320 iesniegumi no personām, kuras lūdza aizliegt sev pieeju spēļu zālēm.

Birne uzskata, ka izskanējusī ideja par spēļu zāļu slēgšanu šo problēmu neatrisinās, jo spēlēt gribētāju skaits nesamazināšoties, bet radīsies jauni, nelikumīgi un nekontrolējami risinājumi.

Viņa par labu risinājumu redz nākamgad plānoto reģistru, kurā tiks iekļautas personas, kuras sevī saskata azartspēļu problēmas. Likuma izmaiņas paredz, ka no nākamā gada azartspēļu organizētājiem, pirms personas ielaišanas spēļu zālē, būs jāpārliecinās par to, vai persona neatrodas attiecīgajā reģistrā.

Pēc Birnes paustā, iepriekš personu, kura lūgušas sevi neielaist spēļu zālēs, atturēšana no spēlēšanas bijusi tikai ētiska vienošanās starp inspekciju un azartspēļu organizētājiem, bet no nākamā gada par personas, kura atrodas reģistrā, ielaišanu spēļu zālē varēs piemērot arī sodu.

Birne norādīja, ka reģistrā tiks iekļautas tikai personas, kuras pašas uzrakstījušas iesniegumu par sevis iekļaušanu tajā, tāpēc citi ģimenes locekļi pagaidām nevarēs lūgt atkarīgo personu iekļaut šajā reģistrā, kaut citās valstīs tas esot iespējams.

Lai palīdzētu cilvēkiem ar azartspēļu atkarībām, tiks sākts pilotprojekts, kurā divu dienu kursos sociālos darbiniekus no visas Latvijas apmācīs palīdzības sniegšanā azartspēļu atkarīgajiem.

Latvijas Pašvaldību sociālo dienestu vadītāju apvienības valdes locekle Maira Baumane atzina, ka līdz šim azartspēļu atkarība bijusi sociālajiem darbiniekiem neapgūts temats, kaut arī, aptaujājot sociālos dienestus, secināts, ka to redzeslokā ir cilvēki ar šādu atkarību.

Baumane norādīja, ka atsevišķas pašvaldības organizē atkarības palīdzības grupas, tomēr pieredze rādot, ka daudzi atkarīgie nemeklē palīdzību.

Pēc Baumanes teiktā, nereti sociālajos dienestos pēc palīdzības cilvēki vēršas saistībā ar citām problēmām un tikai ar laiku atklājas, ka personai ir arī azartspēļu atkarība. Sociālā dienesta vadītāja skaidroja, ka sociālajiem darbiniekiem būtu jāpalīdz klientam pašam apzināties savu problēmu, jo bieži personas sākumā neatzīst problēmas apmērus.

Tāpat Baumane uzskata, ka sociālais darbinieks var palīdzēt cilvēkus motivēt meklēt palīdzību, jo nereti cilvēks ar azartspēļu atkarību nemaz nevēlas tikt izārstēts.

Biedrības "Esi brīvs!" valdes priekšsēdētāja, psiholoģe Dace Caica norādīja, ka apmācības būs noderīgas sociālajiem darbiniekiem azartspēļu atkarību atpazīšanā un palīdzības sniegšanā. Caica izteica cerību, ka 30 darbinieki, kuri piedalīsies apmācībās, dalīsies uzzinātajā ar saviem kolēģiem.

Caica pauda, ka priekšstats par azartspēļu atkarīgo mēdz būt maldīgs, jo nereti viņš ir inteliģents, šarmants ģimenes cilvēks, kurš cieš no slimības.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.