Menu
 

Traumatologs: Latvijā locītavu problēmas skar arvien jaunākus cilvēkus

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Locītavu sāpes vairs nav tikai gados vecāku cilvēku problēma, par saviem novērojumiem informēja traumatologs Visams Rafaels.

Mediķis skaidroja, ka par sāpēm kustoties vai tieši pretēji - nepatīkamu stīvumu pēc ilgstošākas sēdēšanas - sūdzas cilvēki ne tikai vecumā pēc 50 gadiem, bet arī gados jauni, pat sportiski un fiziski aktīvi cilvēki. Traumatologs uzskata, ka šī tendence ar katru gadu kļūst arvien izteiktāka.

Pēc Rafaela paustā, tas saistīts ar nepareizu, nepiemērotu fizisko slodzi un traumām. "Mešanās iekšā skriešanas drudzī tūlīt no biroja galda, neparūpējoties par atbilstošu sagatavošanos. Vai otra galējība - mazkustīgs dzīvesveids un pārāk liela slodze locītavām. Iemeslus šai nepatīkamajai tendencei var skaidrot ar pārmērībām, kas raksturīgas mūsdienu sabiedrībai," pauda ārsts.

Viņš uzsvēra, ka ļoti svarīgi nekavēties un savlaicīgi noteikt diagnozi, jo liela daļa locītavu sāpju var būt saistītas ar skrimšļa nodilšanu. "Mēs neesam ķirzakas - neprotam ataudzēt svarīgus orgānus un ķermeņa daļas. Arī mūsu skrimšļi neatjaunojas, un, neatrisinot problēmu, skrimšļu nodilšana tikai turpināsies un būs nepieciešamas arvien nopietnākas manipulācijas, lai pieaugošās sāpes novērstu," skaidroja Rafaels.

Pēc viņa paustā, no locītavu sāpju ārstēšanas nevajadzētu baidīties, jo medicīnas tehnoloģijas strauji attīstās un skrimšļa nodilums vairs ne vienmēr nozīmē smagu operāciju un mēnešiem ilgu atveseļošanos ortozēs un kruķu pavadībā.

Traumatologs skaidroja, ka tagad arī Latvijā pieejama jaunākā tehnoloģija, kas ļauj artroskopiski ar vien pāris nelieliem iegriezumiem faktiski atjaunot skrimsli. Būtībā, kā skaidroja Rafaels, tā ir cilvēka skrimšļa dabīgās sastāvdaļas kologēna iepildīšana nodiluma vietā.

Ārsts norādīja, ka kologēns piesaista apkārtējās šūnas no kaula un skrimšļa un veido jaunus, veselus skrimšļaudus, turklāt implants atkal padara locītavu izturīgu.

Rafaels uzsvēra, ka, sajūtot regulāras locītavu sāpes, krakšķus, stīvumu, nedrīkst ignorēt simptomus, bet jāvēršas pie ārsta, lai noteiktu diagnozi un atrisinātu sāpju cēloni. "Mūsdienu straujajā dzīves ritmā laika taupīšanas nolūkā diemžēl ļoti bieži sāpes tiek remdētas ar pretsāpju tabletēm vai smērēm, bet tās problēmu nerisina. Tās tikai novērš simptomus, kamēr skrimslis turpina nodilt, un tad jau pie ārsta vēršas ar pamatīgi ielaistu slimību, kam nepieciešami atbilstoši, daudz nopietnāki risinājumi, piemēram, locītavu endoprotēzes," piebilda ārsts.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.