Menu
 

Lasītāja vaicā: Kad manam dēlam būs zāles? Apriņķis.lv

  • Autors:  Liene Ozola
Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Šogad divas reizes man ir bijusi nepieciešamība pierakstīt bērnus pie speciālista – vienu reizi, kad sporta ārsts nozīmēja dēlam kardiologa pārbaudi, otro reizi, kad meitai bija nepieciešams acu ārsta apmeklējums –, un abas reizes man laipni tika atteikts. Pieraksti esot pilni! Tas bērniem, un tas gada sākumā! Pilnīgi bezcerīgi. Taču vēstule, kuru "Rīgas Apriņķa Avīzes" redakcija saņēma pagājušonedēļ, atgādina, ka veselības aprūpē speciālistu nepieejamība nav vienīgā problēma. Lūk, ar kādu problēmu saistībā ar medikamentu nepieejamību viņas dēlam saskārusies māmiņa Gita no Mārupes.

Labdien, redakcija!

Rakstu Jums, jo īsti nezinu, kur lai vēršos ar savu problēmu un sašutumu par situāciju, kāda ir pašlaik.

Manam dēlam bērnībā tika diagnosticēts uzmanības deficīta un hiperaktivitātes sindroms (UDHS). Lai bērns spētu koncentrēties mācību stundās, kā arī netraucētu skolotāja darbu, katru mēnesi apmeklējam neirologu, kas izraksta mums metilfenidāta zāles "Medikinet XL" 30 mg.

Aprīlī daktere jau brīdināja, ka šīs zāles Latvijā vairs nebūs pieejamas, bet viņa izrakstīs zāļu analogu "Concerta" 36 mg. Izrādās, ka arī šīs zāles nav pieejamas aptiekās! Zvanīju uz "Saules aptieku", kas atrodas Rīgā, uz Brīvības un Ģertrūdes ielas stūra, un farmaceite man paskaidroja, ka pašlaik uz šīm zālēm jau ir diezgan gara rinda. Turklāt viņa nezināja, kad tās tiks piegādātas. Ātrākais, kad šīs zāles tikšot ievestas Latvijā, esot jūlija beigas. Bet mums tās ir jālieto ik dienas! Medikamentu ilgākam laika iepirkt nedrīkstam, jo šīs ir specifiskas zāles.

Ko nozīmē šo zāļu nelietošana mācību procesam? Pedagogu darbs tiek traucēts katru dienu, katru stundu – tās ir neskaitāmas piezīmes dienasgrāmatā un e-klasē, vecāki tiek saukti uz pārrunām skolā (kaut gan tam nav jēgas, jo diagnozes nepiešķir tāpat vien, mēs nevaram salamāt bērnu un cerēt, ka nu viss būs labi). Bērns ir nemierīgs, nespēj koncentrēties mācībām – strauji pasliktinās sekmes. Protams, ka tas ir diskomforts gan pašam bērnam, gan pārējiem, kuriem sākumā tas šķiet jautri, bet pēc tam līdz riebumam kaitinoši.

Esmu priecīga, ka dēlam līdz brīvlaikam atlikušas tikai divas nedēļas (vasarā zāles nelietojam). Esmu sazinājusies ar dēla klases audzinātāju un pārējo mācību priekšmetu pedagogiem par šo problēmu. Tiešām prieks, ka skolā ir ļoti iejūtīgi un pretimnākoši skolotāji, kā arī klasesbiedri, kuri solīja, ka informāciju ņems vērā un viss būs kārtībā. Protams, kā jau mamma, katru dienu apjautājos, kā klājas. Atbilde visiem pedagogiem identiska: bērns ir manāmi "savādāks", stundās nemierīgs, ik pa laikam iesmejas, kā arī vismaz trīs reizes ir jāaizrāda.

Gribas zināt, kāda situācija būs turpmāk. Vai šīs zāles kļūs pieejamas normālā režīmā, vai arī pēc jūlija pieveduma būs jāgaida nākamais pievedums, piemēram, uz Ziemassvētkiem?

"Rīgas Apriņķa Avīze", sazinoties ar Zāļu valsts aģentūru, kuras darbības mērķis ir īstenot kvalitatīvus un pamatotus pakalpojumus zāļu apritē, noskaidroja, ka medikamenti minētajās devās šobrīd nav pieejami Latvijas aptiekās, vienlaikus aģentūras atbildē uzsvērts, ka zāļu ražotājiem un izplatītājiem nav šķēršļu, lai zāles, kuru aktīvā viela ir metilfenidāta hidrohlorīds, ievestu un izplatītu Latvijā. Aģentūras sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dita Okmane skaidro: "Veselības ministrija, Zāļu valsts aģentūra un Nacionālais veselības dienests ir apzinājuši zāļu reģistrācijas apliecības īpašniekus un izplatītājus, uzsverot nepieciešamību nodrošināt Latvijas pacientus ar kritiski nepieciešamajām zālēm pēc iespējas īsākā laikā, kas radusies kopš šā gada aprīļa sākuma. Vienlaikus Zāļu valsts aģentūra, apzinoties esošo situāciju, ir izsniegusi atļaujas ievest un izplatīt nereģistrētas zāles, kuras paredzēts individuāli piešķirt pacientiem, taču līdz šīm brīdim tās nav ievestas Latvijā. Aicinām pacientu vecākus un aizbildņus par šo zāļu lietošanu konsultēties ar ārstējošo ārstu."

Zāļu valsts aģentūrā norāda, ka aktuālā informācija par metilfenidāta hidrohlorīdu saturošu zāļu pieejamību tiks publicēta Zāļu valsts aģentūras tīmekļa vietnes jaunumu sadaļā.

Veselības ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītājs Oskars Šneiders "Rīgas Apriņķa Avīzei" atzina, ka ministrija ir informēta par situāciju ar metilfenidāta hidrohlorīdu saturošu zāļu nepieejamību. Uz jautājumu, kā pacientiem rīkoties šajā situācijā, speciālists atbildēja: "Pacienti, kuri līdz šim ir lietojuši metilfenidāta hidrohlorīdu saturošas zāles, kas šobrīd nav pieejamas, aicināti konsultēties ar ārstējošo ārstu par turpmākajām ārstēšanās iespējām (terapijas maiņa, zāļu pasūtīšana no ārvalstīm u.c.). Šobrīd metilfenidāta hidrohlorīdu saturošu zāļu "Medikinet" un "Concerta" ievešanai atļauju izņēmušas vairākas zāļu lieltirgotavas."

Līdz ar to Veselības ministrija sola, ka ar iesaistītajām institūcijām tiek strādāts pie risinājumiem, lai iespējami drīzākajā laikā nepieciešamo zāļu pieejamību atjaunotu.

Redakcijas piezīme: Atbildīgo resoru atbildes ir cerīgas, tomēr nedod konkrētu risinājumu, norādot vien to, ka "pie risinājumiem tiek strādāts". Atliek cerēt, ka tiek strādāts pietiekami enerģiski, lai pacienti nepieciešamās zāles saņemtu visdrīzākajā laikā. "Rīgas Apriņķa Avīze" turpinās sekot līdzi notikumu attīstībai.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.