Menu
 

Pētījums: aug piesardzība pret antibiotiku rezistences izplatību ar pārtiku

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Pieaugot antibiotiku rezistences izplatībai un diskusijai par tās ierobežošanu, iedzīvotāji, pērkot gaļu, arvien rūpīgāk izvērtē dzīvnieka saskari ar antibiotikām. AS “Putnu fabrika Ķekava” un tirgus izpētes grupas “RAIT Custom Research Baltic” veiktais pētījums liecina – 74% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju labprātāk izvēlas gaļu, kas audzēta bez antibiotikām.

Antibiotiku rezistence jeb mikroorganismu noturība pret antibiotiku iedarbību ir pieaugoša sabiedrības veselības problēma, ko veicina nepārdomāta antibiotiku lietošana. Lopkopības nozare ir viens no lielākajiem antibiotiku patērētājiem pasaulē, tādēļ arī pārtikas ķēde ir viens no ceļiem, kā rezistence izplatās apkārtējā vidē. Rezistento baktēriju izplatību un nonākšanu cilvēka organismā dzīvnieku valsts produkti veicina tad, ja dzīvniekiem bijusi saskare ar antibiotikām.

Aptauja rāda, ka 85% iedzīvotāju Latvijā ir nobažījušies, ka gaļa, ja dzīvnieku audzēšanā ir izmantotas antibiotikas, var atstāt negatīvu ietekmi uz veselību. Latvijā pieprasījums pēc paaugstinātas kvalitātes gaļas ir lielāks nekā kaimiņvalstīs Lietuvā un Igaunijā, kur to izvēlas attiecīgi 68% un 69%.

“Bažas par antibiotiku ietekmi uz organismu ir pamatotas, un pozitīvi, ka cilvēki aizvien mērķtiecīgāk izvēlas pārtikas produktus, to skaitā gaļu, kam nav bijusi saskare ar antibiotikām. Vienlaikus gandrīz puse aptaujāto jeb 46% iedzīvotāju atzinuši, ka antibiotiku rezistences izplatību tieši ar pārtiku nesaista,” norāda Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Veterinārmedicīnas fakultātes dekāns Kaspars Kovaļenko.

“Uzņēmumā ”Putnu fabrika Ķekava” vidēji gadā jau 98% putnu izaug bez saskares ar antibiotikām. Pēdējo divu gadu laikā esam labturībā investējuši 5,5 miljonus eiro un sasnieguši tādu putnu biodrošības un labturības līmeni,  kas pārsniedz vidējās ES likumdošanas prasības un nodrošina, ka vistu audzēšanā nav nepieciešams izmantot antibiotikas, jo vistas neslimo,” citēts AS “Putnu fabrika Ķekava” valdes loceklis Sauļus Petkevičs, kurš atbild par putnkopības virzienu. 

“Aktualitāte izvēlēties bez antibiotikām audzētu gaļu pieaug visā Baltijā. Mēs lepojamies, ka pēdējo trīs gadu laikā esam padarījuši gaļu ar marķējumu “Audzēts bez antibiotikām” pieejamu ne tikai Latvijā, bet arī Lietuvā un Igaunijā, šādi visā Baltijā mazinot rezistences izplatību pārtikas ķēdes ceļā.”

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.