Menu
 

Kā ārstēties grūtniecei, ja piemeklējusi slikta pašsajūta vai saslimšana? Iesaka farmaceite

  • Autors:  Mārīte Šukele, aptieku tīkla “Apotheka” sertificētā farmaceite
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

No sliktas pašsajūtas, saaukstēšanās, aizlikta deguna, sāpoša kakla vai paaugstinātas temperatūras nav pasargāts neviens un jo īpaši grūtnieces. Ja sieviete, kura nav mazuļa gaidībās, jau pie pirmajiem saslimšanas simptomiem var tos novērst, droši lietojot medikamentus, tad grūtniecēm jābūt īpaši piesardzīgām un iespēju robežās pašsajūta jāuzlabo ar dabīgām metodēm.

Mazuļa augšana un attīstība ir ļoti komplicēts un sensitīvs process, ko var ietekmēt dažādi ārējie faktori, tāpēc grūtniecības laikā, ja radusies tāda nepieciešamība, medikamentus jālieto tikai ārsta uzraudzībā vismazākajā ārstējošajā devā.

Zāļu iedarbība uz augli tiek pastāvīgi pētīta, un to ietekme var būt ļoti atšķirīga – sākot ar drošiem medikamentiem, kuri neietekmē augļa augšanu un attīstību, līdz medikamentiem, kuru negatīvās ietekmes risks nav precīzi apzināts vai pat ir pierādīts. Tāpēc ir definētas medikamentu drošuma kategorijas – A, B, C, D, X – pēc tām var noteikt, cik droši ir lietot medikamentu grūtniecības laikā.

Jāņem gan vērā, ka drošības klasifikācija ir pieejama tikai daļai medikamentu, jo ētisku apsvērumu dēļ daudzām zālēm nav veikti klīniskie pētījumi par to ietekmi uz augļa attīstību. Medikamentu izvēlei grūtniecības laikā jābūt apzinātai, rūpīgi pārdomātai un izvērtētai.

Padomi, kā dabīgā veidā cīnīties ar sliktu pašsajūtu un saslimšanām

Slikta dūša

Lai mazinātu sliktu dūšu un rīta nelabumu, ieteicams lietot vieglu piparmētru, kumelīšu vai ingvera tēju. Lai gan zāļu tējas varētu šķist nekaitīgas, arī ar tām jābūt piesardzīgai – tējas nevajadzētu dzert pārāk daudz un ilgstoši. Ja grūtnieci nomoka slikta pašsajūta, dienā var izdzert divas līdz trīs krūzītes, mainot izvēlēto tējas veidu reizi vienā līdz trijās dienās.

Jāņem vērā, ka grūtniecības laikā nav ieteicams dzert, piemēram, kliņģerīšu, raudenes, pelašķu, vērmeļu, sarkanā āboliņa ziedu, alvejas, salvijas, žeņ-šeņ, lakricas, sennas, asinszāles, struteņu, apiņu, vīgriežu un ganu plikstiņa tējas. Drošības nolūkos arī pirms dažāda veida tēju lietošanas vislabāk būs konsultēties ar farmaceitu vai ārstu.

Saaukstēšanās

Placenta aizsargā bērniņu un viņa veselību, tāpēc mammas saslimšana tieši neietekmē mazuļa veselību, taču var ietekmēt augļa pašsajūtu, ja mammai, piemēram, ir apgrūtināta elpošana aizlikta deguna dēļ. Ja grūtniecības laikā gadījies saaukstēties, tad pirmais, kas jādara, ir jāatliek ikdienas darbi un jāvelta laiks atpūtai un miegam.

Lai ātrāk uzveiktu saslimšanu, jāstiprina imunitāte ar C vitamīnu, vai uzņemot upenes, smiltsērkšķus, dzērvenes, ķiplokus, medu. Tāpat jādzer daudz ūdens un jāuzņem sabalansēts, veselīgs uzturs – ieteicami svaigi sezonālie dārzeņi un augļi, ja iespējams, tad Latvijā audzētie, kā arī regulāri jāvēdina telpas. Ja pašsajūta to atļauj, ieteicams doties arī nelielā pastaigā svaigā gaisā.

Aizlikts deguns un klepus

Ja deguns ir aizlikts, to ieteicams skalot ar jūras ūdeni. Pašsajūtas uzlabošanai var noderēt arī praktisks padoms – ja guļot grūti elpot aizlikta deguna dēļ, ieteicams nedaudz pacelt gultas galvgali. Savukārt, ja piemeklējušas kala sāpes, jāatceras, ka dzert kliņģerīšu tēju nav ieteicams, taču ar to var paskalot kaklu, bet iekšķīgi uzņemt ingvera tēju ar citronu. Tāpat drīkst lietot arī liepziedu, piparmētru vai aveņu lapu tējas.

Kakla kairinājumu var mazināt ar aerosoliem, kas satur smiltsērkšķu eļļu, vai lietot Islandes ķērpja pastilas, bet klepus mazināšanai – augu sīrupus, kas satur ceļteku, priežu pumpurus, mārsilu. Jāatceras, ka grūtnieces nedrīkst karsēties karstā vannā vai pirtī, nav vēlamas arī sildošās ziedes.

Paaugstināta temperatūra

Ja temperatūra paaugstināta tikai nedaudz, to nevajadzētu pazemināt ar medikamentu palīdzību, bet drīzāk ievērot tos pašus pamatprincipus, ko saaukstēšanās gadījumā – atpūta, C vitamīns, ūdens un sabalansēts uzturs. Ja pašsajūta neuzlabojas divās trīs dienās, jāsazinās ar ārstu.

Tomēr, ja radusies situācija, kad nepieciešams pazemināt temperatūru, konsultējoties ar ārstu atsevišķos gadījumos atbilstošā grūtniecības laikā (otrajā vai trešajā trimestrī) lietošanai var tikt nozīmēts paracetamols. Nekādā gadījumā nevajadzētu lietot tik iecienītos kombinētos karstos dzērienus, ko parasti lieto saaukstēšanās un paaugstinātas temperatūras gadījumā, jo tie satur antihistamīnu vai pseidoefedrīnu, ko nedrīkst lietot grūtniecības laikā.

Galvassāpes

Galvassāpju profilaksei svarīgi ir ievērot veselīga dzīvesveida rekomendācijas – ieviest veselīgu miega un nomoda režīmu, lietot pietiekami daudz šķidruma, vēdināt telpas un pēc iespējas vairāk uzturēties svaigā gaisā. Ja piemeklējušas galvassāpes, tās var mazināt, uz pieres uzliekot vēsu kompresi. Ja galvassāpes nav izturamas, pēc ārsta apstiprinājuma no medikamentiem pieļaujama paracetamola lietošana tāpat kā temperatūras gadījumā. Vēl grūtniecības laikā ir pieļaujama magnija preparātu lietošana – arī tas varētu mazināt galvassāpes, jo samazina nervu uzbudinājumu un nedaudz mazina muskuļu tonusu.

Svarīgi atcerēties – ja piemeklējušas galvassāpes nekādā gadījumā nedrīkst lietot ierasto aspirīnu – tas var radīt asiņošanas risku. Tāpat grūtnieces nedrīkst lietot ibuprofēnu un diklofenaku, turklāt jāizvairās ne tikai no tablešu lietošanas, bet arī no šo medikamentu saturošu gelu lietošanas. Svarīgi zināt, ka galvassāpju gadījumā medikamentu izmantošana pieļaujama tikai saskaņā ar ārsta norādījumiem.

Nemiers, stress

Ja grūtniecības laikā nepieciešams stabilizēt emocionālo pašsajūtu, tad kā nomierinošu līdzekli var lietot melisas un piparmētru tēju. Ja ikdienā grūtniecei nepieciešami nomierinoši uztura bagātinātāji, noteikti ieteicams konsultēties ar farmaceitu – jāizvēlas tādi uztura bagātinātāji, kuru sastāvā ir viena līdz trīs komponentes, ja to ir vairāk, piemēram, desmit, pastāv risks, ka uztura bagātinātājs var saturēt augu ekstraktus, kas nav ieteicami sievietei mazuļa gaidībās.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.