Menu
 

Aptauja: 77% vīriešu Latvijā ārstu apmeklē tikai nopietnas saslimšanas gadījumā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Aktualizējot jautājumu par zemo dzīves ilgumu vīriešiem Latvijā, pirmdien, 10. jūnijā, tika atklāta fotogrāfa Māra Ločmeļa izstāde “Izvēles slazdā”. Foto - publicitātes Aktualizējot jautājumu par zemo dzīves ilgumu vīriešiem Latvijā, pirmdien, 10. jūnijā, tika atklāta fotogrāfa Māra Ločmeļa izstāde “Izvēles slazdā”. Foto - publicitātes

Trīs ceturtdaļas jeb 77% vīriešu Latvijā ārstu apmeklē nopietnas saslimšanas gadījumā, liecina Korporatīvās atbildības un ilgtspējas institūta sadarbībā ar vadošo pētījumu kompāniju “Kantar” veiktais pētījums par Latvijas vīriešu pāragras nāves cēloņiem un paradumiem, kas negatīvi ietekmē kopējo iedzīvotāju dzīves ilgumu. Aptaujas dati parāda, ka gandrīz puse jeb 40% vīriešu gaida, kad slimība pati pāries.

“Latvijā salīdzinājumā ar citām Eiropas Savienības valstīm ir viens no zemākajiem iedzīvotāju dzīves ilgumiem. Turklāt vīriešu vidējais dzīves ilgums Latvijā ir par desmit gadiem mazāks nekā sievietēm. Tas maina ne vien sociālo un emocionālo sabiedrības līdzsvaru nākamajām paaudzēm, bet arī ietekmē ekonomisko attīstību valstī. Cēloņi šai problēmai ir jāskata kompleksi – tas saistīts gan procesiem sabiedrībā, gan arī ar vīriešu paradumiem un attieksmi pret savu veselību,” norāda Korporatīvās atbildības un ilgtspējas institūta vadītāja Dace Helmane.

Dati parāda, ka vīrieši izglītības sistēmu Latvijā pamet daudz agrāk nekā sievietes. Augstākā izglītība ir 24,8% nodarbināto vīriešu, savukārt sievietes ar augstāko izglītību ir 45,3% no nodarbināto sieviešu skaita. Vairāk nekā puse iedzīvotāju Latvijā jeb 57% respondentu to skaidro ar vīriešu vēlmi ātrāk kļūt finansiāli pastāvīgiem, 38% norādīja, ka tā ir vīriešu pārliecība, ka izglītības iegūšana nenodrošina labklājību.

Vienlaikus sabiedrībā pastāv spiediens vīrietim būt atbildīgam par ģimenes finansiālo stabilitāti. Gandrīz puse jeb 46% sieviešu uzskata, ka vīrietis par to atbildīgs, savukārt pašas lomu redz tikai 1% sieviešu. Vienlaikus 50% sieviešu uzskata, ka sieviete un vīrietis ir vienlīdz atbildīgi par ģimenes budžetu.

Katrs trešais vīrietis Latvijā jeb 32% respondentu norādīja, ka lieto alkoholu, lai atslābinātos. Vienlaikus nāves gadījumu skaits alkohola lietošanas dēļ vīriešiem ir piecas reizes augstāks nekā sievietēm.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.