Menu
 

Aptauja: Naudas trūkums daļai iedzīvotāju liek "šķirot" ārsta izrakstītos medikamentus

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Vairāk nekā puse jeb 63% farmaceitu norāda, ka piektā daļa aptieku apmeklētāju lūdz padomu, kuri no ārsta izrakstītajiem medikamentiem receptē jāiegādājas obligāti, bet kurus var nepirkt, liecina aptieku tīkla "Mēness aptiekas" veiktā analīze, kurā vērtēti iedzīvotāju paradumi, iegādājoties recepšu medikamentus.

Kā aģentūru LETA informēja uzņēmumā, reaģējot uz farmaceitu bieži pausto viedokli, ka palielinās to iedzīvotāju skaits, kuri aptiekā farmaceitam lūdz padomu ārsta izrakstīto recepšu medikamentu "šķirošanu", aptieku tīklā tika īstenota farmaceitu aptauja.

Aptaujā 36% farmaceitu norāda, ka visus medikamentus nespēj iegādāties vismaz puse apmeklētāju, bet 63% farmaceitu atklāj, ka nopirkt visu, ko izrakstījis ārsts, ir grūti piektajai daļai pircēju. Tikai četrās aptiekās pircēji nav lūguši palīdzību "izšķirot" medikamentus ārsta izrakstītajā receptē un varējuši atļauties visu medikamentozajā terapijā paredzēto.

Analizējot iedzīvotāju paradumus, iegādājoties zāles, konstatēts, ka lielākoties grūtības ar visu medikamentu iegādi ir cilvēkiem vecumā no 50 līdz 70 gadiem. Vairāk nekā 80% farmaceitu atzīst, ka tieši šīs vecuma grupas pircēji visbiežāk lūdz padomu, kuras no ārsta izrakstītajām zālēm noteikti ir jāpērk, bet bez kurām varētu arī iztikt. Pircēji vecumā līdz 49 gadiem šādu lūgumu farmaceitam izsaka vien apmēram 8% gadījumu.

Kritiskā receptes cena, kāda vienā reizē jāsamaksā par medikamentiem, apmēram trešdaļai pircēju ir robežās no 35 līdz 40 eiro. Savukārt vēl 35% gadījumu finansiālas grūtības iegādāties visus medikamentus ir tad, ja vienā reizē par tiem jāsamaksā 41 līdz 50 eiro. 44% farmaceitu novērojuši, ka iegādāties visus medikamentus cilvēkiem īpaši sarežģīti ir ziemā, kad būtiski lielāki ir arī regulārie komunālie maksājumi.

Šī iemesla dēļ "Mēness aptieka" piedāvā pakalpojumu "Medikamentu iegāde, maksājot pa daļām", kas attiecināms uz visiem medikamentiem, arī tiem, kas izrakstīti rozā receptēs. Juridiski šis pakalpojums tiek formēts kā aizdevums bankā, ko neilgā laikā pa telefonu iespējams noformēt un parakstīt turpat aptiekā.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.