Menu
 

PVD mudina iepirkties, gatavot un ēst droši

  • Autors:  Ilze Meistere, PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Pārtikas un veterinārais dienests aicina, iegādājoties pārtikas produktus svētku galdam, iepirkties tikai drošās tirdzniecības vietās, pievērst uzmanību pārtikas produktu uzglabāšanas apstākļiem un marķējumam, un mājās pārtikas produktus uzglabāt atbilstošā temperatūrā.

Iepirkšanās

Lai izvairītos no nepatīkamiem pārsteigumiem, Pārtikas un veterinārais dienests iesaka pārtikas produktus iegādāties tikai legālās tirdzniecības vietās, kur ir iespējams pārliecināties par to izcelsmi un kvalitāti.

Nevajadzētu iegādāties pārtikas produktus, kas tiek tirgoti nepiemērotos apstākļos – netīrībā, bez aukstuma iekārtām, vai kuriem jau ir bojāšanās pazīmes un netipiska smarža vai garša.

Noteikti uzmanība jāpievērš derīguma termiņam. Pirmkārt, lai tas nebūtu beidzies jau produkta pārdošanas brīdī, un otrkārt – vajadzētu iegādāties tikai tādus pārtikas produktus, kurus var paspēt izlietot derīguma termiņa ietvaros.

Uzglabāšana

Pēc iepirkšanās, pārtikas produktus pēc iespējas ātrāk vajadzētu nogādāt mājās, kur tie jāuzglabā tādā temperatūrā, kādu norādījis ražotājs. Piemēram, pārtikas produkti, kas jāuzglabā aukstumā no 0°C līdz +6°C, piemēram – gaļas produkti, piena un zvejas produkti, salāti ar krējumu, saldie ēdieni, konditorejas izstrādājumi ar krēmu, nekavējoties jāievieto ledusskapī.

Ledusskapī gatavos pārtikas produktus, kā arī svaigus dārzeņus vai, piemēram, sieru, nevajadzētu turēt blakus jēlai gaļai vai zivīm. Lai izvairītos no iespējamā piesārņojuma, produktus vajadzētu uzglabāt slēgtos traukos vai rūpīgi nosegtus.

Gatavošana

Pārtikas un veterinārais dienests aicina neaizmirst, ka drošības pasākumi jāievēro arī gatavojot. Vispirms jau tas attiecas uz higiēnu – pirms gatavošanas, kā arī pēc darbošanās ar jēlproduktiem, tualetes apmeklējuma un kontakta ar dzīvniekiem, noteikti jānomazgā rokas.

Ja tiek izmantoti saldēti pārtikas produkti, tie būtu jāatkausē ledusskapī, tekošā aukstā ūdenī vai mikroviļņu krāsnī. Atkausēt vajadzētu tik pārtikas produktus, cik plānots izlietot, jo atkārtoti tos sasaldējot, pasliktinās produktu organoleptiskās īpašības (garša, krāsa, konsistence u.c.) un uzturvērtība.

Lai izvairītos no iespējama piesārņojuma, gatavie produkti un jēlprodukti jāapstrādā atsevišķi, izmantojot atsevišķus virtuves piederumus – dēlīšus, nažus un traukus.

Karsto ēdienu vajadzētu pasniegt uzreiz pēc pagatavošanas vai arī tas jāuzglabā karstumā no +60°C līdz +65°C ne ilgāk kā divas stundas, vai arī strauji jāatdzesē un jānovieto aukstumā.

Vajadzētu izvairīties no ēdienu atkārtotas sildīšanas, taču, ja to dara, tad ne biežāk kā divas reizes, jo tā ēdiens zaudē kvalitāti, turklāt tas vairs nebūs arī tik drošs. Ēdiens atkārtoti jāsilda vismaz +75°C temperatūrā.

Mērces, kuru gatavošanā izmantots krējums un majonēze, salātiem jāpievieno neilgi pirms ēdiena celšanas galdā.

Salātus, kuriem pievienots krējums, kā arī kulinārijas izstrādājumus vajadzētu gatavot tik daudz, cik plānots apēst. Ja tomēr pagatavots vairāk nekā nepieciešams, uz galda tos vajadzētu likt pakāpeniski, vienu daļu, atstājot ledusskapī. Arī tad, ja no mielasta kaut kas paliek pāri, tas obligāti jāievieto ledusskapī un jāizlieto nākamās dienas laikā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.