Menu
 

Vairāki desmiti Vidzemes piekrastes iedzīvotāju nosūtījuši iebildumus pret sašķidrinātās dabasgāzes termināla un cauruļvada būvniecību Apriņķis.lv

  • Autors:  LETA
Vizualizācija - publicitātes Vizualizācija - publicitātes

Vairāki desmiti Vidzemes piekrastes iedzīvotāju valsts institūcijām nosūtījuši iebildumus pret AS "Skulte LNG Terminal" ieceri būvēt sašķidrinātās dabasgāzes terminālu un cauruļvadu, liecina aģentūras LETA rīcībā esošais iesniegums.

Pēc Saulkrastos, Krimuldā, Limbažos un Sējā notikušajām sabiedriskajās apspriedēs paustā aicinājuma izteikt viedokli rakstiski, iedzīvotāji norāda, ka viņiem ir kategoriski negatīva nostāja pret projekta "Sašķidrinātās dabasgāzes termināla un gāzes pārvades cauruļvada no Skultes ostas līdz Inčukalna pazemes gāzes krātuvei būvniecība" īstenošanu.

Vēstules autori, atsaucoties uz pētījumiem no ekoloģijas viedokļa, norāda, ka viss sašķidrinātās dabasgāzes (SDG) dzīves cikls, sākot no rūpniecības objektu celtniecības, gāzes sagatavošanas un sašķidrināšanas un beidzot ar tās uzglabāšanu, transportēšanu un regazifikāciju, negatīvi ietekmē vidi.

Iedzīvotāji norāda, ka kaitējums ir īpaši jūtams, ja SDG ražotne atrodas ekoloģiski vērtīgās teritorijās, kur negatīvo ietekmi izjūt retas dzīvnieku un augu sugas, kā arī to mītnes vietas.

Vēstulē pausts lūgums valsts institūcijām ņemt vērā, ka plānotā objekta atrašanās vieta ir paredzēta ārpus ražošanas zonas, turklāt 700 metru attālumā no īpaši aizsargājamas dabas teritorijas - aizsargājamās jūras teritorijas Selga uz rietumiem no Tūjas, skar Baltijas jūras un Rīgas jūras līča ierobežotas saimnieciskās darbības joslas teritoriju, Baltijas jūras un Rīgas jūras līča krasta kāpu vides un dabas resursu aizsardzības aizsargjoslu teritoriju, Selgas teritoriju un teritoriju, kur aug Sarkanajā grāmatā iekļautie augi, piemēram, naktsvijoles, silpurenes, kā arī mazā ķīra aizsardzības zona.

Iedzīvotāji vērš uzmanību uz to, ka SDG sastāv galvenokārt no metāna, tad aktuāls ir jautājums par siltumnīcgāzu izmešu izraisītajām sekām atmosfērā un SDG ražotnes un transportēšanas ietekmi uz globālajām klimata izmaiņām.

Iedzīvotājiem, uzklausot informāciju, radies priekšstats, ka projekta "Sašķidrinātās dabasgāzes termināla un gāzes pārvades cauruļvada no Skultes ostas līdz Inčukalna pazemes gāzes krātuvei būvniecība" biznesa pārstāvji sašķidrinātās dabasgāzes transportēšanas veida un SDG pieņemšanas terminālu atrašanās vietu izvēlē ir vadījušies galvenokārt pēc ekonomiskajiem kritērijiem, maz ņemot vērā ekoloģiskās sekas un drošības prasības.

"Līdz ar to iespējamais ekonomiskais izdevīgums var būt nesamērojams (detalizēti aprēķini nav publicēti) ar sekām kas saistītas ar neizbēgamu ekoloģiskās situācijas pasliktināšanos sašķidrinātās gāzes iztvaicēšanā pielietoto tehnoloģisko procesu, tās transportēšanas, kā arī kuģu apkalpošanas procesu rezultātā," uzsver vēstules autori.

Viņi vērš uzmanību arī uz to, ka plānotais industriālais objekts neizbēgami ietekmēs piekrastes līnijas estētisko pievilcību, mazinās tūristu un atpūtnieku skaitu, kas neapšaubāmi izraisīs arī mājokļa tirgus vērtības pazemināšanos.

Vēstules autori lūdz valsts institūcijām nodrošināt atklātību un atkārtotas sabiedrības sapulces par plānoto projektu ar kvalificētu, atzītu un neatkarīgu speciālistu, kā arī mediju piedalīšanos. Tāpat sabiedrības pārstāvji aicina industriālā objekta projekta ieceri izvērtēt no dažādiem apstākļiem, proti, juridiskā, ekonomiskā, drošības un sniegt konkrētus datus sabiedrībai.

Iedzīvotāji vēstulē lūdz valsts institūcijām izstrādāt un sniegt sabiedrības apspriešanai alternatīvus SDG termināla atrašanās vietas variantus, tajā skaitā ievērojamā attālumā no krasta līnijas (ne mazāk par 10 kilometriem), ar mērķi samazināt ietekmi uz piekrastes zonu.

Iedzīvotāju parakstītā vēstule adresēta Vides pārraudzības valsts birojam, Saeimai, Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV), vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Jurim Pūcem (AP), ekonomikas ministram Ralfam Nemiro (KPV LV), veselības ministrei Ilzei Viņķelei (AP), Vides aizsardzības klubam, Dabas aizsardzības pārvaldei, Latvijas dabas fondam, tiesībsargam Jurim Jansonam, Veselības inspekcijai, Saulkrastu, Sējas, Krimuldas un Limbažu novada domēm.

Jau ziņots, ka jūnija beigās un jūlija sākumā notikušās sabiedriskās apspriedes bija plaši apmeklētas un iedzīvotāji pauda negatīvu attieksmi pret SDG termināla un gāzes cauruļvada no Skultes ostas līdz Inčukalna pazemes gāzes krātuvei būvniecību.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.