Menu
 

Akūtā ozolu kalšana konstatēta arī Murjāņos

  • Autors:  Apriņķis.lv
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Foto - arhīvs Attēlam ir ilustratīva nozīme. Foto - arhīvs

Šī gada jūnijā un jūlijā Nacionālajā fitosanitārajā laboratorijā nogādāti 19 ozolu paraugi, no kuriem piecos gadījumos vismaz viena no slimību izraisošajām baktērijām apstiprināta, liecina Valsts meža dienesta veiktie ozolu mežaudžu apsekojumi.  Slimība apstiprinājusies Sējas novada Murjāņos, Raņķu pagastā, Ungurmuižā, Bebrenes pagastā un Vecsalienā augošajiem ozoliem.

Akūtā ozolu kalšana ir relatīvi nesen aprakstīta ozolu slimība, kuru ierosina zinātnei pilnīgi jaunas baktēriju sugas – Gibbsiella quercinecans un Brenneria goodwinii. Pastāv gan aizdomas, ka akūtā ozolu kalšana varētu būt kompleksa saslimšana, kas attīstās vairāku atšķirīgu faktoru (ne tikai baktēriju) ietekmē. Slimības galvenā pazīme ir tumšs, lipīgs šķidrums uz koka stumbra, kā arī ozola kalšana, kas var izraisīt koka bojāeju 3–5 gadu laikā.

Slimība galvenokārt skar nobriedušus ozolus, kas ir vairāk nekā 50 gadus veci un kuru diametrs ir vairāk nekā 30 centimetri.

Apdraudēti ozoli ne tikai mežos, bet arī parkos, viensētās un apstādījumos. Slimība ir bīstama gan visbiežāk Latvijā izplatītajam parastajam ozolam (Quercus robur), gan arī citām ozolu sugām, kuras izplatītas apstādījumos.

Valsts meža dienestā norāda, ka pirms diviem gadiem Latvijā tika atklāta jauna ozolu saslimšana – akūtā ozolu kalšana – un kopš tā laika Valsts meža dienests seko līdzi ozolu audzēm un mēģina apzināt šīs slimības izplatību Latvijā. Konkrēti šogad dienesta darbinieki plāno apsekot ozolu mežaudzes 999 ha platībā, īpaši Vidzemes, Zemgales un Latgales reģionos.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.