Menu
 

Skolēnus aicina izmēģināt bezatkritumu dzīvesveidu

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Valsts izglītības satura centrs (VISC) un "Zaļā josta" līdz ar 2019./2020.mācību gada sākumu izsludina izaicinājumu skolēniem "Atkritumiem Nē!", kurā aicina skolēnus samazināt atkritumus un izmēģināt bezatkritumu dzīvesveidu, informēja VISC.

Izaicinājuma laikā dalībnieki aicināti pārskatīt savus un ģimenes ikdienas iepirkšanās paradumus, izaicinot sevi un citus uz pārmaiņām un konkrētu rīcību atkritumu samazināšanā. Centrā norāda, ka izaicinājums balstīts bezatkritumu dzīvesveida filozofijā, aktualizējot dažādus veidus, kā dzīvot videi draudzīgāk, samazinot patērēto resursu apjomu un radīto atkritumu daudzumu.

Projekta laikā dalībnieki iepazīsies ar dažādiem iepakojuma veidiem, to ietekmi uz vidi un izstrādās individuālus plānus radītā atkritumu apjoma samazināšanai. Izstrādātie priekšlikumi tiks ieviesti dzīvē, novērtēta to lietderība un sagatavoti ieteikumi video formātā, kā samazināt ģimenē radīto atkritumu daudzumu.

Sākumā dalībnieki izpētīs iepakojumus dažādām produktu grupām, kas iegādāti viņu mājsaimniecībā. Skolēni noskaidros iepakojuma veidu, tilpumu, izmantoto materiālu, tā sastāvu, pārstrādes iespējas, sadalīšanās ilgumu un ietekmi uz vidi.

Tad viņi uzskaitīs nedēļas laikā atkritumos izmestā iepakojuma daudzumu un veidos individuālus plānus, kā iespējams samazināt atkritumu daudzumu, mainot iepirkšanās paradumus.

Turpinot projektu, skolēni izmēģinās izstrādātos plānus ieviest dzīvē vismaz vienu mēnesi, atkārtoti uzskaitot nedēļas laikā atkritumos izmestā iepakojuma daudzumu.

Izaicinājuma noslēgumā skolēni kopīgi sagatavos ieteikumus un rekomendācijas citiem - kā rīkoties, lai samazinātu vai pavisam atteiktos no iepakojuma, tādējādi saudzējot vidi.

Piedalīties projektā aicināti jebkuras izglītības iestādes - interešu izglītības, vispārējās, speciālās, profesionālās izglītības iestāžu skolēnu grupas. Dalībnieku skaits grupā - ne vairāk kā desmit. No vienas iestādes projektā var piedalīties vairākas grupas.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.