Menu
 

Ādažu poligonā iestādīts 21 tūkstotis jauno priedīšu Apriņķis.lv

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto – Gatis Dieziņš, Aizsardzības ministrija Foto – Gatis Dieziņš, Aizsardzības ministrija

Piektdien meža stādīšanas talkā Ādažu poligonā iestādītas teju 6000 jaunās priedītes. Koku audzes atjaunošana poligona teritorijā notika no 2. līdz 4. oktobrim, un šo dienu laikā mežs kļuvis kopumā par 21 tūkstoti jauno koku bagātāks, informēja Aizsardzības ministrijā. 

Meža atjaunošanā piedalījās Nacionālo bruņoto spēku un Kanādas bruņoto spēku pārstāvniecības Latvijā karavīri, kā arī zemessargi. Majors Marks Ledū stāsta, ka pats iepriekš to nekad nebija darījis, bet arī Kanādā koku audzes atjaunošana notiek regulāri. “Ir diezgan viegli, mums ir vajadzīgie instrumenti, paši koku stādi, un zeme ir tāda irdena, ka viegli iestādīt,” pirmās sajūtas raksturo majors M. Ledū.

Mazos kociņus šodien stādīja arī Zviedrijas un Polijas aizsardzības atašeji. Polijas aizsardzības atašejs pulkvežleitnants Pjotrs Pomazans norāda – jauno koku stādīšana ir svarīga, jo mežus izmantojam militārajiem vingrinājumiem, mums koki jāsargā, jāatjauno, tāpēc arī esam šeit.

Savukārt aizsardzības ministrs Artis Pabriks jau iepriekš publiski paudis, ka Latvijas bruņotajiem spēkiem ir jākļūst dabai draudzīgākiem. Tas attiecas gan uz resursu, piemēram, degvielas un elektroenerģijas, patēriņa samazināšanu, cik vien to pieļauj veicamie uzdevumi, gan uz vides atjaunošanu.

Līdzīgas meža stādīšanas talkas notikušas arī iepriekš. To mērķis ir atjaunot mežu Ādažu poligona teritorijā, kuru savā valdījumā ir pārņēmusi Aizsardzības ministrija, jo ministrijai un Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem jānodrošina, ka valsts aizsardzības objektos tiek saglabāta, aizsargāta un iespēju robežās atjaunota vide.

  1. gadā tika notika Ādažu poligona paplašināšana, teritoriju palielinot par 5259 hektāriem, ko Aizsardzības ministrija pārņēma īpašumā no Zemkopības ministrijas un A/S “Latvijas Valsts meži”. Pašreizējā Ādažu poligona platība ir 13 192 hektāri, un to plānots paplašināt par vēl aptuveni 161 hektāru.
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.