Menu
 

Federācija: Likumprojekts par depozīta sistēmas ieviešanu vērtējams kā pozitīvs kompromisa variants

  • Autors:  LETA
Foto - LETA Foto - LETA

Ar depozīta sistēmas ieviešanu saistītie grozījumi Iepakojuma likumā ir vērtējami kā pozitīvs kompromisa variants, aģentūrai LETA sacīja Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas (LPUF) padomes priekšsēdētāja Ināra Šure.

"Likumprojektu vērtējam kā pozitīvu kompromisa variantu. Pēc ilgām pārrunām, debatēm un kompromisiem ar iesaistītajām pusēm likumprojekts beidzot ir tuvu finiša taisnei," sacīja LPUF padomes priekšsēdētāja.

Vienlaikus viņa piebilda, ka likumprojekts varēja būt atbalstošāks ražotājiem un tirgotājiem, kuri uzņemsies visu izmaksu nastu uz "saviem pleciem", taču Latvijas pārtikas ražotāji un tirgotāji piekrīt un atbalsta pēdējo versiju, kas guva Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija atbalstu.

Šure arī minēja, ka atkarībā no tā, cik ātri virzīsies ar dzēriena depozīta sistēmas ieviešanu saistīto normatīvu izstrāde un apstiprināšana Eiropas Komisijā (EK), ražotāji un tirgotāji būs gatavi nākamgad veikt nepieciešamās darbības, lai sistēmu sagatavotu ieviešanai no 2022.gada februāra, ja grozījumi Iepakojuma likumā tiks apstiprināti.

Pēc LPUF padomes priekšsēdētājas sacītā, ar depozīta sistēmas ieviešanu saistītie grozījumi Iepakojuma likumā Latvijai ir vērienīgs projekts, kas uzliek atbildību gan ražotājiem, gan tirgotājiem. "Ceram, ka Saeima nobalsos par esošo likumprojekta redakciju un dienaskārtībā neparādīsies neizdiskutēti, jauni priekšlikumi, ko emociju gaisotnē mēģināt virzīt, nobrucinot iesaistīto pušu ieguldīto darbu. Mēs ceram uz konstruktīvu darbu likumprojekta pieņemšanā un nepadošanos populistiskiem priekšlikumiem," pauda Šure.

Jau ziņots, ka Saeima turpina darbu pie grozījumiem Iepakojuma likumā, kas paredz ieviest depozīta sistēmu dzērienu iepakojumiem.

Ar depozīta sistēmu saistīto grozījumu Iepakojuma likumā redakcija, ko virza izskatīšanai Saeimā trešajā lasījumā, paredz, ka depozīta sistēma sāks darbību 2022.gada 1.februārī. Plānots, ka iedzīvotāji Latvijā par sistēmā nodoto dzērienu iepakojumu varēs saņemt gan skaidru naudu, gan čekus veikalos. Nododot dzērienu iepakojumus manuāli, par tiem varēs saņemt skaidru naudu, savukārt depozīta automātos - čekus, ko izmantot kā samaksu apmaiņā par precēm jebkurā tirdzniecības vietā, kas pārdot dzērienu depozīta iepakojumā.

Līgumus ar depozīta sistēmas operatoriem tiks slēgts uz septiņiem nevis desmit gadiem, kā bija plānots iepriekš, lai būtu iespējas pārskatīt depozīta sistēmas ieviešanas efektivitāti, ņemot vērā straujo atkritumu pārstrādes tehnoloģiju attīstību un vienlaikus iekārtu nolietojuma optimālo termiņu.

Depozīta sistēmas operatoram šīs sistēmas darbības organizēšanas un īstenošanas plānā jāapraksta plānotais tirgū ievietoto depozīta iepakojuma vienību skaits, atkārtoti lietojamā iepakojuma īpatsvars, izlietotā dzērienu depozīta iepakojuma pieņemšanas organizēšana (manuāli un ar automātu), vietu teritoriālais pārklājums, pievienojot karti. Operatoram jāorganizē izlietotā dzērienu depozīta iepakojuma pārstrāde, depozīta iepakojuma plūsmas uzskaite un kontrole, komunikācijas pasākumi sabiedrības informēšanai par depozīta sistēmu, tās mērķiem.

Pretendentiem uz depozīta sistēmas operatora statusu jābūt līgumiem (nodomu protokoliem) ar depozīta iepakotājiem par dalību depozīta sistēmā, kā arī nodomu protokoliem ar izlietotā dzērienu depozīta iepakojuma pieņēmējiem. Tāpat jābūt līgumiem (nodomu protokoliem) ar komersantiem, kas pārstrādā izlietotā dzērienu depozīta iepakojumu.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.