Menu
 

Eiropas Parlaments pasludina ārkārtas stāvokli vides un klimata jomā un pieprasa vērienīgus pasākumus stāvokļa uzlabošanai

  • Autors:  Apriņķis.lv
Ilustrācija - europarl.europa.eu Ilustrācija - europarl.europa.eu

Eiropas Parlaments (EP) pasludinājis ārkārtas stāvokli klimata jomā un nolēmis, ka nākamajā ANO klimata konferencē Eiropas Savienībai ir jāapņemas siltumnīcefekta gāzu emisijas līdz 2050. gadam samazināt līdz nullei, pavēstīja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš. Rezolūcija par klimata un vides ārkārtas stāvokļa izsludināšanu tika pieņemta ar 429 balsīm par, 225 pret un 19 atturoties.

Gatavojoties COP25 ANO klimata pārmaiņu konferencei, kas notiks Madridē no 2. līdz 13. decembrim, EP deputāti ceturtdien pieņēma rezolūciju, kurā pasludina ārkārtas situāciju vides un klimata jomā – kā Eiropā, tā citur pasaulē. Viņi arī vēlas, lai Komisija nodrošinātu, ka visi tiesību aktu un budžeta priekšlikumi ir pilnībā saskaņoti ar mērķi ierobežot globālo sasilšanu līdz 1,5°C.

Atsevišķā rezolūcijā EP deputāti aicina Eiropas Savienību gaidāmajā ANO klimata konferencē iesniegt stratēģiju, lai pēc iespējas ātrāk, bet, vēlākais, līdz 2050. gadam, nodrošinātu oglekļa neitralitāti. Viņi arī aicina Eiropas Komisijas priekšsēdētāju Urzulu fon der Leienu Eiropas “Zaļajā darījumā” iekļaut mērķi līdz 2030. gadam samazināt emisijas par 55%.

Rezolūcija ar Eiropas Parlamenta ieteikumiem COP25 konferencei tika pieņemta ar 430 balsīm par, 190 pret un 34 atturoties.

EP deputāti norādījuši, ka pašreizējās darbības aviācijas un kuģniecības nozarē nespēj nodrošināt vajadzīgo emisiju samazinājumu, tāpēc visām dalībvalstīm savos nacionāli noteiktā devuma (NND) plānos jāiekļauj arī starptautiskās kuģniecības un aviācijas radītās emisijas. Savukārt Komisiju viņi mudina iekļaut jūrniecības nozari ES emisijas kvotu tirdzniecības sistēmā.

ES valstīm vajadzētu vismaz divkāršot savas iemaksas starptautiskajā Klimata pārmaiņu mazināšanas fondā, norāda Parlaments. EP piekodina nodrošināt, lai ES budžets pilnībā atbilstu ES starptautiskajām saistībām. Viņi pauž bažas, ka attīstīto valstu pašreizējie solījumi joprojām ievērojami atpaliek no to kolektīvā mērķa ik gadu ieguldīt klimata pārmaiņu apkarošanā 100 miljardus ASV dolāru.

Visbeidzot, EP steidzami aicina visas ES valstis līdz 2020. gadam izbeigt visas tiešās un netiešās subsīdijas fosilajam kurināmajam.

Eiropas Komisija jau ir ierosinājusi līdz 2050. gadam sasniegt oglekļa neitralitāti, tomēr ES Padome to nav apstiprinājusi, jo tam iebilda Polija, Ungārija un Čehija.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.