Menu
 

Latvijā iedzīvotājus vides jautājumos visvairāk satrauc atkritumu pieaugums, citviet Eiropā - klimata pārmaiņas

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Latvijā visvairāk iedzīvotāju - 49% - vides jautājumos satrauc pieaugošais atkritumu daudzums, liecina "Eirobarametra" aptaujas rezultāti par vides jautājumiem Eiropas Savienībā.

Igaunijā 54% aptaujāto iedzīvotāju vides jautājumos visvairāk satrauc mežu izciršana, savukārt Lietuvā mežu izciršana satrauc 63% iedzīvotāju. Eiropā iedzīvotājus lielākoties visvairāk satrauc jautājums par klimata pārmaiņām.

"Eirobarametra" aptaujas dati liecina, ka 32% no visiem Eiropas Savienības (ES) iedzīvotājiem vides saglabāšanu un cīņu ar klimata pārmaiņām minējuši kā svarīgākos Eiropas Parlamenta uzdevumus. Kopumā 11 valstīs tā bija visbiežāk minētā prioritāte - Zviedrijā tā uzskata 62% aptaujāto, Dānijā - 50%, Nīderlandē - 46%. Latvijā vides jautājumus kā svarīgākos minēja tikai 15% aptaujāto, un tas ir otrais zemākais rādītājs ES pēc Bulgārijas (14%).

Vaicāti par vissvarīgākajām vides problēmām, aptaujātie visā Eiropā visbiežāk nosauca klimata pārmaiņas (52%), gaisa piesārņojumu (35%), jūras piesārņojumu (31%), atmežošanu un atkritumu daudzuma palielināšanos (abus 28%).

Kā liecina "Eirobarometra" dati, Latvijā 41% aptaujāto iedzīvotāju uzskata, ka jauniešu klimatu izmaiņu protesti ietekmē politiku nacionālā līmenī, savukārt Eiropas Savienības (ES) līmenī - 59%, Igaunijā šādu viedokli pauduši attiecīgi 40% un 49% iedzīvotāju, savukārt Lietuvā - attiecīgi 48% un 63%.

"Eirobametra" dati atklāj, ka vispārliecinātākie ir Īrijas iedzīvotāji - 70% aptaujāto Īrijas iedzīvotāju uzskata, ka jauniešu klimatu izmaiņu protesti maina politiku nacionālā līmenī, 74% - ka ES līmenī. Otrajā vietā ir Zviedrija, kurā šādu viedokli pauduši attiecīgi 76% un 71%. Viszemākais pārliecības rādītājs bijis Lielbritānijā un Čehijā.

Eirobarometra aptaujas tiek veiktas kopš 1973. gada. Šo aptauju veica oktobrī visās ES dalībvalstīs tiešās intervijās aptaujājot 27 607 respondentus (Latvijā - 1007), kuri sasnieguši vismaz 15 gadu vecumu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.