Menu
 

"Latvenergo": Uzņēmēji cenšas kļūt energoefektīvāki un tērēt mazāk elektroenerģijas

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Latvijā ir vērojama tendence, ka uzņēmēji cenšas kļūt energoefektīvāki un attiecīgi patērē mazāk elektroenerģijas, intervijā aģentūrai LETA apliecināja AS "Latvenergo" pārdošanas direktors Uldis Mucinieks. 

Viņš atzīmēja, ka ziņas par patēriņa dinamiku var interpretēt dažādi. Kā negatīvu blakni viņš minēja to, ka mazāks patēriņš nozīmē, ka ir mazāks caur infrastruktūru piegādātais elektroenerģijas apjoms. Attiecīgi - ja tas būtu lielāks, tad būtu vairāk kilovatstundu, uz kurām dalīt fiksētās izmaksas. 

Vienlaikus viņš atzīmēja, ka laikā, kad turpinās ekonomiskā izaugsme, var redzēt, ka patēriņš ir nemainīgs, tostarp mājsaimniecību segmentā. Mucinieks norādīja, ka šajā faktā ir arī pozitīvas lietas. 

"Viena no tām ir veiktie ieguldījumi energoefektivitātē, tostarp tiešās investīcijas tehnoloģijās, mainot apgaismojumu un efektivizējot procesus, kas acīmredzami atmaksājas. Savukārt otra lieta ir saistīta ar patērētāju izglītošanu. Tomēr lielākoties izmaiņas, tā teikt, sākas galvā," teica Mucinieks. 

Viņš stāstīja, ka vēl viena īpatnība ir tāda, ka katru gadu pieaug sistēmā neuzskaitītais elektroenerģijas patēriņš. 

"Piemēram, ja uzliekat saules paneli savā mājā un saražoto enerģiju patērējat uzreiz, tas netiek uzskaitīts kopējā elektroenerģijas patēriņā, kurā uzskaita to, kas ir pārvietojies pa sistēmu. Šai sadaļai ir tendence pieaugt," teica "Latvenergo" pārstāvis. 

Jautāts, par cik varētu nokristies elektroenerģijas patēriņš 10-15 gadu laikā, Mucinieks pauda, ka patēriņam nebūs konstanta tendence samazināties. 

Viņš stāstīja, ka, visticamāk, paredzams neliels stabils pieaugums, ko periodiski turpinās svārstīt tādi īstermiņa faktori kā laikapstākļi. Vienlaikus ir tās lietas, kas šo patēriņu spēj paātrināt vairāk, piemēram, transporta elektrifikācija, skaidroja Mucinieks. 

"Nepārspīlēšu un neteikšu, ka tas varētu vienā mirklī patēriņu palielināt par 30%, taču straujāks uzrāviens varētu būt tajā brīdī, kad elektrificēsies komerctransports," teica "Latvenergo" pārdošanas direktors. 

Viņš uzsvēra, ka ne velti atbilstoši klimata pārmaiņu plāniem elektrība joprojām tiek uzskatīta par tīrāko enerģijas veidu saistībā ar apkuri, ražošanas procesiem u.tml. Ja arī šajos procesos citi enerģijas veidi tiktu aizvietoti ar elektrību, tas arī varētu potenciāli audzēt patēriņu nākotnē, skaidroja Mucinieks. 

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.