Menu
 

Aptauja: 54% Latvijas iedzīvotāju par maltīti maksātu vairāk, ja ātrās ēdināšanas iestādes ieviestu videi draudzīgus risinājumus

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Patērētājiem ir svarīgi, lai ātrās ēdināšanas uzņēmumi ievēro “zero waste” jeb bezatkritumu principu. Tāpat patērētāji atzīst, ka ilgtspējīgu risinājumu ievērošana būtu iemesls, lai maksātu par maltīti vairāk nekā līdz šim, secināts ātrās ēdināšanas restorāna “Hesburger” un sociālo pētījumu centra “Socio Uuringukeskus” veiktajā aptaujā.

Iedzīvotāju pieaugošo atbildības sajūtu pret vidi pierāda aptaujas dati – Latvijā 54% aptaujas respondentu būtu gatavi maksāt vairāk par maltīti, ja ātrās ēdināšanas restorāni īstenotu videi draudzīgus risinājumus, piemēram, neizmantotu plastmasu. Lietuvā 55% iedzīvotāju būtu gatavi maksāt par maltīti vairāk, savukārt Igaunijā – 58%.

Saskaņā ar aptaujas rezultātiem, 46% Latvijas respondentu ir norādījuši, ka tiem ir svarīgi, lai ātrās ēdināšanas restorāni ievēro bezatkritumu principu jeb “zero waste”. Kaimiņvalstīs tendence ir līdzīga – Igaunijā šis aspekts ir svarīgs 51% iedzīvotāju, savukārt Lietuvā bezatkritumu politika ir svarīga 57%. Jāpiebilst, ka visās trīs valstīs “zero waste” svarīgāks ir tieši gados jaunu patērētāju vidū vecumā no 15 līdz 19 gadiem, kas norāda uz tendenci paaudžu atšķirīgajā uztverē un paradumos.

Aicinot novērtēt, kādus ilgtspējīgus risinājumus būtu jāievieš ātrās ēdināšanas uzņēmumiem (atbildes sniegšanai ir iespējami vairāki atbilžu varianti), Baltijas valstu iedzīvotāji kā svarīgāko atzinuši atbildīgu produktu patēriņu un ražošanu – par būtisku to uzskata 66% Latvijas, 80% Lietuvas un 87% Igaunijas iedzīvotāju. Katrs otrais aptaujas respondents Latvijā (50%) norādīja, ka uzņēmumiem būtu jāpārstrādā otrreizējie materiāli, kā arī jāizmanto tīra enerģija (32%).

Lietuvā katrs otrais aptaujas respondents norādīja, ka uzņēmumiem vajadzētu izmantot tīru enerģiju (52%) un otrreizējo izejvielu pārstrādi (54%), savukārt Igaunijā otrreizējo materiālu pārstrādi ātrās ēdināšanas restorānos atbalsta 57%, savukārt tīras enerģijas izmantošanu – 39%.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.