Menu
 

Pirmklasnieki izveidojuši ieteikumu sarakstu atkritumu samazināšanai

  • Autors:  Apriņķis.lv
Ilustrācija - neizmet.lv Ilustrācija - neizmet.lv

Vairāk nekā 190 izglītības iestādes Latvijā ir iesaistījušās Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) iniciatīvā "Izmests miskastē nav pazudis dabā", lai mazinātu atkritumu rašanos ikdienā. Kopā ar vecākiem pirmās klases skolēni ir pildījuši Miskastes dienasgrāmatu, lai izpētītu atkritumu rašanās tendences savā ģimenē.

Bērnu atsaucība vides saudzēšanas projektos ir ļoti liela, secina vairums aptaujāto skolu pedagogu. Dabas aizsardzības un atkritumu mazināšanas tēmas tiek pārrunātas ne vien klases stundās un dabaszinātnēs, bet arī ētikas stundās. Kā vēsta VARAM, pēc Miskastes dienasgrāmatas rezultātu pārrunāšanas, ir radušās daudzas jaunas idejas vides saglabāšanā, jo problēma ar atkritumu šķirošanu ir ļoti aktuāla, secina skolotāji.

"Reti ģimenēs šķiro gan papīru, gan plastmasu, gan stiklu. Daži regulāri šķiro mizas un citus pārtikas atkritumus, taču jāatzīst, ka lielākā daļa ģimeņu atkritumus nešķiro," stāsta Gunta Veigule, Siguldas pilsētas vidusskolas direktora vietniece izglītības jomā 1.-3. klasēm. Kā galvenais nešķirošanas paraduma iemesls tiek minēts atkritumu konteineru trūkums pašvaldībā, kā arī pārāk maza virtuves platība.

Miskastes dienasgrāmatas aptaujas rezultāti liecina, ka lielāko daļu, aptuveni 60%, mājsaimniecības atkritumu veido plastmasa. Vienu piektdaļu aizņem papīrs, kam seko stikls, metāls un bioloģiskie atkritumi.

Miskastes dienasgrāmatas drukāto versiju jau aizpildījuši pirmklasnieki 197 skolās Latvijā. Pārrunājot rezultātus, bērni kopā ar skolotājiem ir izveidojuši ieteikumu sarakstu atkritumu samazināšanai gan skolā, gan mājās:

- Atteikties no balonu laišanas svinīgos pasākumos;

- Izveidot savu īpašo iepirkumu somu;

- Nelietot plastmasas salmiņus;

- Piedalīties talkās, lai redzētu, cik daudz atkritumu nonāk dabā;

- Papīra dvielīšus aizstāt ar auduma dvielīšiem;

- Zīmēt uz abām papīra lapas pusēm;

- Rīkot dažādu atkritumu, piemēram, bateriju vākšanas konkursus;

- Izmantot materiālus vairākas reizes, piemēram, veidojot putnu barotavas, plostus, puķu podus, zīmuļu traukus u.c.

VARAM veiktajā pētījumā secināts, ka vienā mājsaimniecībā ik gadu tiek nelietderīgi izmantota un izmesta pārtika 200 eiro vērtībā, radot finansiālus zaudējumus un negatīvu ietekmi uz vidi. Lai mudinātu iedzīvotājus izvēlēties videi draudzīgus iepakojuma risinājumus un ikdienā ieviest jaunus paradumus, vietnē Neizmet.lv pieejami praktiski padomi atkritumu šķirošanā, receptes ēdiena pārpalikumu izmantošanai jaunā maltītē, kā arī Miskastes dienasgrāmatas elektroniskā versija.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.