Menu
 

Vēl neskata piedāvātos grozījumus monopola novēršanai atkritumu apsaimniekošanā

  • Autors:  LETA
Foto - Saeimas administrācija Foto - Saeimas administrācija

Saeima ceturtdien izslēdza no darba kārtības un neizskatīja grozījumus Atkritumu apsaimniekošanas likumā, ar kuriem paredzēts novērst monopola iespējas atkritumu apsaimniekošanas jomā.

Saeimas deputāts Daniels Pavļuts (AP) aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja, ka grozījumi tapuši, sadarbojoties ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM) un balstoties uz likumdevējam desmit gadu garumā sniegtajiem Konkurences padomes (KP) priekšlikumiem.

Lai veicinātu konkurenci atkritumu apsaimniekošanas jomā Latvijā, partiju apvienība "Attīstībai/Par!" (AP) piedāvāja tūlīt ieviešamus priekšlikumus attiecībā uz sadzīves atkritumu apsaimniekošanas zonām, publisko privāto partnerību līgumu termiņiem un sadzīves atkritumu radītājiem, kuri ir atbrīvoti no dabas resursu nodokļa samaksas, iespējām pašiem tirgū izvēlēties komersantu.

Pavļuts skaidroja, ka ar piedāvātajiem grozījumiem tiek laboti "caurumi" likumā, kuru savulaik pieņēma vēl 9.Saeima.

"Patlaban spēkā esošais Atkritumu apsaimniekošanas likuma regulējums nav novērsis Rīgas domes vēlmi to ļaunprātīgi izmantot un veidot 20 gadu monopolu vienam pakalpojumu sniedzējam. Grozījumi tapuši sadarbībā ar KP, kas līdzīgus grozījumus rosinājusi jau daudzu gadu garumā. Ar šiem grozījumiem likumā mēs novēršam monopola veidošanās varbūtību Rīgā un lielajās pilsētās un palielinām konkurenci atkritumu apsaimniekošanā visā valsts teritorijā," norādīja deputāts.

Saskaņā ar likumprojektu, līgumu ar atkritumu apsaimniekotāju varētu slēgt uz desmit, nevis 20 gadiem. Kā pamato AP, tā rosina saīsināt privātās un publiskās partnerības līguma termiņu, jo tik garam līguma termiņam ir tirgu noslēdzošs efekts - citi iespējamie pakalpojumu sniedzēji šajā laikā var zaudēt kapacitāti, kas ilgtermiņā var radīt monopola riskus.

Tāpat AP rosina atgriezt konkurenci un atjaunot Atkritumu apsaimniekošanas likuma vēsturisko normu, kas ļāva uzņēmējiem noslēgt privātus līgumus ar atkritumu apsaimniekotājiem. Tas attiecas uz uzņēmējiem, kuri ir atbrīvoti no dabas resursu nodokļa maksāšanas, un uz atkritumu apsaimniekotājiem, kuriem ir attiecīgā atļauja. Atjaunojot šo normu, tiks nodrošināta konkurence un atkritumu savākšanas pakalpojumu saņēmējiem būs iespēja izvēlēties sev cenas un apkalpošanas kvalitātes ziņā labāko piedāvājumu, pārliecināti grozījumu autori.

Vienlaikus grozījumi likumā paredz novērst atkritumu apsaimniekošanas krīzes nākotnē, uzskata AP. Lai nepieļautu Rīgas pašvaldības atkritumu krīzei līdzīgas situācijas citur Latvijā, AP rosina likumā iekļaut atkritumu izvešanas nepārtrauktības principu. Proti, gadījumos, kad esošais līgums ir zaudējis spēku, bet jauns vēl nav noslēgts, atkritumu apsaimniekotājiem būtu jāturpina izvest atkritumus atbilstoši iepriekšējo līgumu noteikumiem sešu mēnešu garumā vai līdz brīdim, kad ir noslēgts jauns līgums.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.