Menu
 

Aicina iedzīvotājus atbrīvoties no atkritumiem ar īpašu atbildību

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Pieaugot ar COVID-19 inficēto iedzīvotāju skaitam Latvijā, kā arī ņemot vērā to, ka vairākiem tūkstošiem iedzīvotāju šobrīd ir jāievēro pašizolācija, vides apsaimniekošanas un atkritumu pārstrādes uzņēmumu grupa “Eco Baltia grupa” aicina iedzīvotājus ievērot arī atbildību attiecībā uz saviem atkritumu izmešanas un šķirošanas paradumiem.  Īpaši svarīgi tas ir tiem iedzīvotājiem, kuriem ir apstiprināta saslimšana ar COVID-19 un kuri atrodas karantīnā.

Tāpat, ņemot vērā citu valstu praksi, uzņēmums aicina atbildīgās valsts institūcijas sagatavot valsts līmeņa rekomendācijas atkritumu apsaimniekošanai un šķirošanai. Citās Eiropas valstīs ir jau izstrādātās valsts rekomendācijas un vadlīnijas atkritumu apsaimniekošanā un šķirošanā ar mērķi maksimāli izslēgt visus inficēšanās iespējamos avotus. Tostarp tiek noteikti arī ierobežojumi attiecībā uz atkritumu šķirošanu.

Balstoties uz citu valsti praksi un mūsu pieredzi, “Eco Baltia grupa” iedzīvotājiem šobrīd rekomendē:

- šķiroto atkritumu konteineros nekādā gadījumā neizmest papīra salvetes, dvieļus un kabatlakatiņus;

- ievērot prasības atkritumu šķirošanā un neizmest šajos konteineros sadzīves atkritumus;

- informēt savu atkritumu apsaimniekotāju par gadījumiem, ja konteineri piepildījušies pirms grafikā paredzētā izvešanas termiņa, lai var operatīvi plānot to tukšošanu;

- veselības aprūpes atkritumus (šļirces, medikamentus u.tml.) neizmest sadzīves atkritumos un uzglabāt atsevišķi stingri aizsietos maisos un nodot tuvākajā aptiekā vai veselības iestādē;

- nepieciešamības gadījumā sazināties ar savu atkritumu apsaimniekotāju par konteineru dezinfekciju;

- vienmēr pēc atkritumu izmešanas rūpīgi nomazgāt rokas vai veikt roku dezinfekciju.

Iedzīvotājus, kuriem ir apstiprināta COVID-19 saslimšana un/vai kuri atrodas karantīnā, uzņēmums aicina visus mājsaimniecībā radušos atkritumus, tajā skaitā visus šķirotos atkritumus, izmest sadzīves atkritumos stingri aizsietos divos plastmasas maisos. Pirms atkritumu izmešanas kopīgajos konteineros vēlams ievērot vismaz 24 stundu pārtraukumu, uzglabājot tos savā dzīvesvietā stingri aizsietos maisos. Tāpat “Eco Baltia grupa” aicina ar COVID-19 saslimušos iedzīvotājus pašiem nedoties uz kopīgajiem atkritumu konteineriem, bet vienoties ar kaimiņiem vai paziņām, ka viņi no dzīvokļa ārdurvīm iznes šos atkritumus līdz kopīgajiem konteineriem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.