Menu
 

Valsts kontrole: Salaspils kodolreaktora likvidācijā VARAM nav rīkojusies atbilstoši labas projektu pārvaldības praksei

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Valsts kontroles veiktajā finanšu revīzijā kārtējo reizi nācies secināt, ka Salaspils kodolreaktora likvidācija vēl arvien nav sākta, bet tā drošai uzturēšanai līdz likvidācijai ik gadu no valsts budžeta papildus jāpiešķir vismaz 150 000 eiro.

Kodolreaktora likvidācijas pasākumus bija plānots iesākt jau 2015.gadā un pabeigt piecu gadu laikā. Nekas nav mainījies arī 2019.gada gaitā, kaut ik gadu šim mērķim ir saņemts nozīmīga apmēra finansējums. Tikmēr pastāv vides kvalitātes pasliktināšanās risks un sadārdzinās kodolreaktora likvidācijas pasākumu izmaksas. Valsts kontrole kodolreaktora likvidēšanas gaitu finanšu revīzijas ietvaros vērtē jau kopš 2016.gada.

2019.gada budžetā likvidācijas mērķim tika ieplānoti 1,2 miljoni eiro, tai skaitā radioaktīvo atkritumu glabātavai "Radons". Veicot Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) 2019.gada finanšu revīziju, Valsts kontrole vērtēja, vai ministrija, izlietojot budžetā plānotos līdzekļus kodolreaktora likvidācijas pasākumiem, ir rīkojusies atbilstoši labas projektu pārvaldības praksei. Revīzijas secinājums ir negatīvs, jo 2019.gadā budžeta līdzekļi 63% apmērā, kas bija paredzēti kodolreaktora likvidācijai kā jaunajai politikas iniciatīvai un neatliekamam pasākumam, izlietoti ar reaktora likvidēšanu nesaistītiem pasākumiem.

"Likvidācijas pasākums jau piekto gadu pēc kārtas ir izrādījies atliekams, bet tam atvēlētie līdzekļi pārdalīti pavisam citiem mērķiem, kaut arī jau pirms piecarpus gadiem Salaspils reaktora teritorijā tika konstatēta radioaktīvā ūdens noplūde apkārtējā vidē un vides kvalitātes pasliktināšanās risks pastāv joprojām. Šādai rīcībai grūti rast izskaidrojumu, un jācer, ka tādējādi nenonāksim līdz liela mēroga vides katastrofai, par kuras seku likvidēšanu var nākties maksāt jau daudz vairāk," uzsver valsts kontroliere Elita Krūmiņa.

Kodolreaktora likvidēšanas pasākumiem 2019.gadā paredzētais finansējums vairāk nekā 700 tūkstošu eiro apmērā novirzīts, piemēram, padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla būvniecības kontrolei, remigrācijas koordinatora darbam katrā plānošanas reģionā, programmai "Ģimenei draudzīga pašvaldība", Latvijas prezidentūrai Baltijas jūras reģiona valstu padomē, kā arī turpmākai Salaspils kodolreaktora uzturēšanai.

Sākotnēji Salaspils kodolreaktora likvidācijas pasākumiem un citiem uzturēšanas darbiem līdz 2019.gadam tika plānots finansējums 8,5 miljoni eiro, no tā 3,5 miljoni eiro jeb 41% tika pārdalīts ar pasākumiem nesaistītiem darbiem, savukārt 5 miljoni eiro ir pārskaitīti valsts SIA "Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs" pasākumu īstenošanai. Turklāt faktiskā situācija liecina, ka arī 2020.gadā izmaiņas nav sagaidāmas, jo Salaspils kodolreaktora likvidēšanai iezīmētie 250 713 eiro jau novirzīti citiem, ar reaktora likvidēšanu nesaistītiem pasākumiem, tai skaitā turpmākai Salaspils kodolreaktora uzturēšanai.

VARAM uzdots koordinēt kodolreaktora likvidēšanu un demontāžu, bet tā apsaimniekošanu veic Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs. Revīzijā konstatētais liecina, ka likvidācijas procesu apgrūtina vairāku ar to saistītu iepirkumu izsludināšanas kavēšanās. VARAM šo situāciju skaidro ar to, ka ir nepieciešams pārskatīt iepriekš sagatavoto iepirkumu dokumentāciju, kā arī ar institucionālām izmaiņām Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā, kas notikušas 2019.gadā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.