Menu
 

Siguldas novadā veiktas avotu ūdens pārbaudes; daļā avotu konstatēts piesārņojums

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Siguldas novada pašvaldība Foto - Siguldas novada pašvaldība

Arī šogad Siguldas novada pašvaldība veikusi vairāku Siguldas un apkaimes avotu ūdens analīzes, lai noskaidrotu, vai tajos ir sastopamas veselībai kaitīgas baktērijas, un lai noteiktu, vai šo avotu ūdens ir droši izmantojams pārtikā.

Kā vēsta novada domē, pamatojoties uz analīžu rezultātiem, visvairāk piesārņoti (konstatēta veselībai kaitīgu baktēriju klātbūtne) ir Kaļķugravas (Mežmuižas) avoti, Saltavots, Nurmižu avots, Princešu avots. Neliels piesārņojums šogad konstatēts arī Gūtmaņa alas avotā. Pašvaldība aicina šo avotu ūdeni uzturā nelietot, un, ja tomēr tas tiek darīts, ūdens obligāti pirms tam jānovāra.

Labi analīžu rezultāti ir Satezeles (Līvkalna) avotam, tāpat droši lietojams uzturā ir Ķemeru avotiem radnieciskais Zušu sēravots. Lai gan ūdenim ir raksturīga sēra smaka, tā pilnībā pazūd, ja trauku ar ūdeni kādu laiku patur atvērtu. Šogad labi analīžu rezultāti ir arī Ancīšu gravas avota ūdenim, taču, ņemot vērā to, ka iepriekšējos gados ūdenī ir bijis konstatēts piesārņojums, pašvaldības speciālisti iesaka šī avota ūdeni lietot tikai termiski apstrādātu.

Mikrobioloģiskā piesārņojuma klātbūtne avotu ūdenī liecina par neattīrītu notekūdeņu nonākšanu gruntsūdeņos un rada pamatotas bažas par ūdens kvalitāti arī vietējās ūdensapgādes sistēmās, piemēram, akās.

Siguldā un tās apkārtnē nozīmīgākais mikrobioloģiskā piesārņojuma avots ir neatbilstošas decentralizētās kanalizācijas sistēmas. Lai risinātu šo problēmu, Siguldas novada pašvaldība aicina visus iedzīvotājus, kuri neizmanto centralizētās kanalizācijas sistēmas pakalpojumus, apsekot savā īpašumā esošo decentralizēto kanalizācijas sistēmu, reģistrēt to atbilstoši saistošajiem noteikumiem un nodrošināt savā īpašumā esošā kanalizācijas risinājuma atbilstību prasībām vai, ja ir iespēja, pieslēgties centralizētajai kanalizācijas sistēmai.

Jāņem vērā, ka avotu analīžu rezultāti ir indikatīvi – tie atspoguļo tikai tā brīža situāciju, kas ātri var mainīties. Turklāt ir daudz nezināmo faktoru, piemēram, nav zināmi avotu ūdens kvalitāti ietekmējošie areāli nevienam no avotiem, nav zināms arī laika periods, kāds katram avotam pēc lietusgāzēm vajadzīgs, lai sasniegtu augstāko piesārņojuma līmeni avota iztekā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.