Menu
 

"Apotheka" aptiekās deviņos mēnešos nodotas teju četras tonnas nederīgo medikamentu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Iedzīvotāji arvien atbildīgāk izturas pret nederīgajiem medikamentiem un biežāk tos nodod iznīcināšanai – šī gada pirmajos trīs ceturkšņos “Apotheka” aptiekās kopā nodoti jau 3639 kilogrami nederīgo medikamentu, kas ir par 1474 kilogramiem vairāk nekā šajā pašā periodā 2019. gadā, liecina “Apotheka” dati.

Iegādājoties ārsta norādītos medikamentus, ļoti svarīgi tos ne tikai lietot noteiktajā kārtībā, bet arī pareizi tos uzglabāt, norāda aptiekā. Taču situācijās, kad medikamentiem beidzies derīguma termiņš, ir mainījies izskats, smarža vai garša, nav zināms to lietojums, nav salasāms nosaukums vai ir bojāts iepakojums, svarīgi tos nodot speciālai iznīcināšanai. Nepareizi utilizējot, medikamenti var nonākt augsnē, notekūdeņos, tālāk arī dzeramajā ūdenī un radīt neparedzamas sekas, piemēram, antibiotiku rezistenci un hormonālas izmaiņas.

Regulāra zāļu skapīša satura pārskatīšana

Zāļu skapīša saturu ikvienam ieteicams pārskatīt vismaz reizi gadā. Pirmkārt, noteikti jāpārliecinās  par medikamentu derīguma termiņu – tas dažādiem medikamentiem var ievērojami atšķirties, un zāles var būt derīgas no dažiem mēnešiem līdz pat vairākiem gadiem. Tāpat ir būtiski medikamentu novērtēt vizuāli. Ja derīguma termiņš nav beidzies, bet redzamas izmaiņas, piemēram, nogulsnes sīrupā, mainījusies tabletes struktūra vai krāsa, medikamentu lietot nedrīkst. Iemesli izmaiņām var būt dažādi, piemēram, bojāts iepakojums vai neatbilstoši uzglabāšanas apstākļi.

“Biežs klupšanas akmens ir derīguma termiņš tādiem medikamentiem kā sīrupi, suspensijas un pilieni. Pirms šo medikamentu lietošanas noteikti jāpārliecinās par derīguma termiņu pēc iepakojuma atvēršanas, jo var būt situācijas, ka neatvērts medikaments ir derīgs vairākus gadus, bet pēc tā atvēršanas vien dažus mēnešus. Piemēram, sīrupā pēc noteikta laika var sākties rūgšanas procesi un to vairs lietot nedrīkst,” stāsta aptieku tīkla "Apotheka" sertificētā farmaceite un valdes locekle Nora Krauja.

Medikamentu sagatavošana nodošanai

"Apotheka" norāda, ka nederīgo medikamentu pieņemšanu uzskata par savu sociālo atbildību, un tāpēc jau vairākus gadus tos bez maksas ir iespējams nodot visās aptiekās Latvijā. Iznīcināšanai var nodot visu veidu zāles – tabletes, ampulas, sīrupus un dažādus citus šķidrumus, krēmus u.tml. Pirms zāļu nodošanas tās jāizņem no ārējā iepakojuma – kartona kastītēm, taču tās nav jāizņem no zāļu plāksteriem jeb blisteriem. Visi medikamenti jāsaliek maisiņā, un tas jāievieto speciāli nederīgajiem medikamentiem paredzētā kastē vai jāatdod aptiekas darbiniekam.

Ieteikumi medikamentu uzglabāšanai

Aptiekās un zāļu lieltirgotavās medikamentu uzglabāšanas nosacījumiem tiek sekots līdzi ļoti rūpīgi, un tas tiek regulāri pārbaudīts, taču diemžēl mājās nereti par to tiek aizmirsts vai tam netiek pievērsta pietiekami liela uzmanība. Mājas apstākļos medikamentus ieteicams uzglabāt tā, kā norādīts uz konkrēto zāļu iepakojuma vai lietošanas instrukcijā.

Biežākās kļūdas, kas tiek pieļautas, ir glabāšana nepareizā temperatūrā, pārāk lielā mitrumā, piemēram, vannas istabā vai tiešos saules staros – lai arī zāles atrodas kārbiņā un gaisma tām klāt netiek, saules staru ietekmē būtiski paaugstinās temperatūra. Tāpat jāatceras, ka zāles jāuzglabā bērniem nepieejamā vietā un drošības nolūkos mājas aptieciņā kopā medikamentiem ieteicams saglabāt arī to lietošanas instrukcijas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.