Menu
 

Foto: Baltijā lielākā atkritumu šķirošanas rūpnīca piecos gados apstrādājusi vairāk nekā 1,2 miljonus tonnu atkritumu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

26.oktobrī aprit pieci gadi, kopš poligona “Getliņi” teritorijā darbu uzsāka Baltijā lielākā atkritumu šķirošanas rūpnīca “Vides resursu centrs” (VRC). Rūpnīcas sniegtā informācija liecina, ka tās viena darba gada bilancē ir teju 260 tūkstoši tonnu priekššķirotu atkritumu. No tiem otrreizējai pārstrādei izdodas atšķirot gan dažāda veida iepakojumus, gan melnos un krāsainos metālus, gan bīstamos atkritumus – akumulatorus, riepas, baterijas un pat sprādzienbīstamus priekšmetus, kas īpaši aktuāli ir pēc jaungada uguņošanu laika.

VRC darbs ļauj samazināt poligonā noglabājamo atkritumu daudzumu, tomēr kopējais atkritumu apjoms turpina palielināties. Atkritumu šķirošanas rūpnīcā nonāk visi rīdzinieku un Pierīgas iedzīvotāju radītie atkritumi, kas izmesti nešķiroto sadzīves atkritumu konteineros. Rūpnīcā tiek paveikts tas darbs, ko iedzīvotāji aizvien veic kūtri – tiek atšķirots materiāls, kas vēl izmantojams otrreizējai pārstrādei, bet nepārstrādājamais tiek sagatavots noglabāšanai atkritumu poligonā.

Piecos darba gados VRC kopumā ir pāršķiroti vairāk nekā 1,2 miljoni tonnu atkritumu, informēja uzņēmumā. Lielāko apjomu atdalīto atkritumu šķirošanas rūpnīcā veido bioloģiski noārdāmi (BIO) atkritumi, kā arī dažāda veida iepakojums un metāls, kam specifikas dēļ ir ierobežotas pārstrādes iespējas. Taču vēl joprojām kopā ar nešķirotajiem sadzīves atkritumiem VRC šķirošanas līnijās nonāk arī baterijas, automašīnu riepas un rezerves daļas, būvgruži, elektropreces un līdzīgi atkritumi, kuriem būtu jānonāk specializētajos savākšanas punktos un šķirošanas konteineros.

“2015. gadā, uzsākot darbu, nopietnu problēmu radīja sadzīves atkritumu konteineros izmestās automašīnu riepas, pat auto rezerves daļas un virsbūves detaļas. Pirmkārt, riepas ir bīstamie atkritumi, un tās nedrīkst mest sadzīves atkritumos. Otrkārt, ja pirms nokļūšanas uz kopējās atkritumu šķirošanas līnijas darbiniekiem neizdevās riepas atšķirot, tās radīja sablīvējumus iekārtās, izraisot nevajadzīgi biežus remontus un dīkstāves,” uzsver VRC ražošanas vadītājs Kristaps Balodis.

“Nopietnas problēmas  radīja un vēl joprojām rada arī izmestie viegli uzliesmojošie materiāli un šķidrumi, kas presēs un atkritumu “malējos” pat uzliesmo. Bīstamas situācijas izraisa sadzīves atkritumu konteineros izmestie neizlietotie pirotehnikas izstrādājumi, kas mēdz uzliesmot šķirošanas procesa laikā. Tā kā šķirošanas process ir pilnībā automatizēts un netiek izmantots cilvēku roku darbs, visas bīstamās situācijas esam spējuši kontrolēti novērst bez kaitējuma savu darbinieku veselībai, tomēr katra no šīm situācijām uzskatāmi demonstrē to, cik liela atbildība par radīto atkritumu tālāku apsaimniekošanu gulstas uz katru no mums.”

Piecu gadu garumā VRC ir kāpināta spēja atšķirot otrreiz izmantojamos materiālus, un ir radīti inovatīvi risinājumi atšķirotā materiāla tālākai pārstrādei. Tomēr joprojām vērojama tendence, ka kopējais sadzīves atkritumu apjoms turpina palielināties un aizvien pārāk liels īpatsvars atkritumu ir jānoglabā poligonā.

“Mēs pērkam vairāk, nekā varam apēst. Iepakojam katru banānu un ābolu savā plastmasas maisiņā, un tad gan neapēsto pārtiku, gan maisiņus metam ārā. Katru gadu kopējais atkritumu apjoms turpina palielināties, sabiedrība joprojām atkritumus šķiro kūtri un pārāk daudz naudas burtiski izmet sadzīves atkritumu konteineros. Varam vien atkal un atkal iedzīvotājus aicināt iesaistīties atkritumu šķirošanā, pieteikt dalīti vākto atkritumu konteinerus un šķirot arī privātmāju apkaimēs. Tas ir arī efektīvākais veids, kā samazināt izmaksas par atkritumu apsaimniekošanu,” norāda K. Balodis.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.