Menu
 

"Latvijas zaļais punkts": Jau patlaban 70-80% mājsaimniecības atkritumu ir šķirojami

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Jau tagad 70-80% mājsaimniecības atkritumu ir šķirojami, trešdien "Eco Baltia grupa" piederošā uzņēmuma "Latvijas zaļais punkts" ikgadējā konferencē "Latvija - valsts bez atkritumiem" sacīja "Latvijas zaļā punkta" direktors Kaspars Zakulis.

Viņš atgādināja, ka šķirojams ir papīrs, stikls, kartons, spuldzes, baterijas, riepas, tekstils un citi atkritumi.

Zakulis uzsvēra, ka arī iedzīvotāju vēlme šķirot ir liela - "Latvijas zaļā punkta" reizi divos gados veiktā iedzīvotāju aptauja rāda, ka 85% aptaujāto iedzīvotāju uzskata, ka šķirot atkritumus ir svarīgi. Tas ir pieaugums par 2,4 procentpunktiem, salīdzinot ar iepriekšējo 2018.gada aptauju.

Tāpat aptauja parādījusi, ka 62,1% iedzīvotāju dod priekšroku zīmoliem, kuri iestājas par tīru vidi. Tas ir pieaugums par 8,6 procentpunktiem. Savukārt 44,2% iedzīvotāju ir gatavi maksāt vairāk par precēm, kuru iepakojums ir pārstrādājams vai atkārtoti izmantojums, kas ir pieaugums par 3,8%).

Zakulis piebilda, ka 60,4% aptaujāto norādījuši, ka šķirošanas konteineri atrodas pieejamā attālumā no dzīvesvietas. 2018.gadā tā atbildēja 55,4% iedzīvotāju.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) Vides aizsardzības departamenta direktore Rudīte Vesere konferencē pastāstīja, ka Latvijas rīcības plāns pārejai uz aprites ekonomiku un Eiropas zaļais kurss paredz ambiciozus mērķus - jāpanāk, ka 2035.gadā atkritumu poligonos tiek noglabāti tikai 10% sadzīves atkritumu.

Savukārt 65% atkritumu ir jāpārstrādā, bet atlikušos 25% varētu izmantot enerģijas ražošanai, piebilda Vesere.

"Latvijas zaļais punkts" pērn strādāja ar 8,711 miljona eiro apgrozījumu, kas ir par 8,4% vairāk nekā gadu iepriekš, bet peļņa pieauga 3,4 reizes un bija 843 010 eiro. Kompānija reģistrēta 2000.gada janvārī, un tās pamatkapitāls ir 1,087 miljoni eiro.

Kompānijas vienīgais īpašnieks ir "Eco Baltia grupa".

"Eco Baltia grupa" ir lielākā vides apsaimniekošanas uzņēmumu grupa Baltijā, kas nodrošina pilnu atkritumu apsaimniekošanas ciklu no atkritumu savākšanas līdz otrreizējo izejvielu pārstrādei. Grupā ietilpst vides apsaimniekošanas, otrreizējo izejvielu savākšanas un izlietotā iepakojuma pārstrādes uzņēmumi - "Latvijas zaļais punkts", "Eco Baltia vide", "Eko Kurzeme", "Jumis", "PET Baltija", "Nordic Plast" un "Eco Teh Baltia".

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.