Menu
 

Siguldas kopienas dārzs "Audz" gatavojas jaunajai dārza sezonai

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Jau trešo sezonu Siguldas pilsētas sirdī Zaļās villas kvartālā ziedēs un kuplos kopienas dārza “Audz” augstās dobes, kuras iepriekšējos gadus lolojuši un aprūpējuši vietējie iedzīvotāji, ne tikai īstenojot vēlmi vingrināt savus “zaļos pirkstiņus”, bet arī vienojoties īpašā, savstarpējas uzticības un sadarbības balstītā komandas darbā.

Kā informēja kopienas dārza “Audz” projekta koordinatore Laura Kindzule, dārza attīstība plānota uz jau esošas tā bāzes – dizaineres Noras Gavares 2019.gadā Zaļās villas kvartālā radītā projekta pamata, kas bija Noras maģistra darbs, beidzot studēt Latvijas Mākslas akadēmijā funkcionālo dizainu. Kopienas dārzs tika radīts, balstoties atvērtības un līdzdarbības principos, projektā aktīvi iesaistot dažādas sabiedrības grupas un paaudzes. Šos principus iecerēts saglabāt un stiprināt arī kopienas dārza turpmākajā “augšanas stāstā”.

Lai nodrošinātu kvalitatīvu kopienas dārza vidi, projekta laikā plānots atjaunot, uzlabot vai izveidot no jauna dārza infrastruktūras elementus – augstās koka dobes, siltumnīcu, komposta novietni, ūdensapgādes sistēmu. Šo darbu projekta komanda uzticējusi veikt “Darbnīcu parks” meistariem, kas aizrautīgi eksperimentē ar ilgtspējīgu un videi draudzīgu dizaina risinājumu ieviešanu kā iekštelpā, tā ārtelpā.

Jau šobrīd kvartāla teritorijā pie kafejnīcas “Kafijas Garāža” mājvietu radis “Darbnīcu parka” puišu radītais augu un sēklu maiņas punkts, kas aicina ļaudis iesaistīties mantoto kultūraugu pavairošanas kustībā.

Īpašs ieguvums ne tikai dārza kopienai, bet arī citiem dārzniecības entuziastiem būs iespēja apgūt jaunas zināšanas piecu lekciju ciklā, kas būs pieejamas kopienas dārza “Audz” “Youtube” kanālā. Lekcijas vadīs Līga Eglīte, kas pazīstama arī kā Cēsu viduslaiku pils virtuves dārza dārzniece un idejas izauklētāja. Pirmā lekcija “Publisko un kopienas dārzu vēsture Latvijā un pasaulē. Augstās dobes, darbarīki un aprites saimniekošana” jau nodota interesentu vērtējumam.

Ikviens, kam ir vēlme piedalīties kopienas dārza aktivitātēs un iepazīt tuvāk urbāno dārzkopību, laipni aicināts maija pirmajās nedēļās apciemot Zaļās villas kvartālu un satikties “aci pret aci” ar kopienas dārzu “Audz”, kur šajā laikā plānoti augsto dobju koka konstrukciju un augsnes atjaunošanas darbi.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.