Menu
 

Ķekavas novadā aizdomas par zilaļģu izplatību Daugavā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Ķekavas novada pašvaldība Foto - Ķekavas novada pašvaldība

Daugmalē – Daugavā pretī Nāves salai – Ķekavas novada pašvaldības speciālisti vizuāli konstatējuši koši zaļas aļģes, kas atgādina cilvēka veselībai kaitīgās zilaļģes. Lai laboratoriski noskaidrotu, vai šīs ir zilaļģes, ceturtdien, 15.jūlijā tiks paņemti ūdens paraugi, lai tos nogādātu laboratorijā.

Kā liecina informācija Ķekavas novada pašvaldības vietnē, precīzāks ūdens kvalitātes raksturojums un aļģu suga būs zināma pēc analīžu rezultātu saņemšanas, taču jau šobrīd ūdenī, kurā savairojušās aļģes, peldēties nav ieteicams.

Jūnija vidū veiktajās analīzes Daugavā un Ķekavas upē apliecināja, ka ūdens ir tīrs un peldēšanai drošs, paraugi atbilst peldūdeņu prasībām.

Zilaļģes ir dabiski iekšzemes un jūras ūdens organismi, bet problēmas var radīt to masveida savairošanās (t.s. ūdens “ziedēšana”), jo daļa arī pie mums sastopamo zilaļģu sugu ir potenciāli toksiskas, kas atmirstot ūdenī var izdalīt toksīnus. Peldētājiem šie toksīni var radīt alerģiskas ādas reakcijas – acu u.c. gļotādu kairinājumu. Parasti zilaļģu savairošanās ir novērojama ilgstoši pastāvot karstam un sausam laikam, bet līdz ko laiks kļūst vēsāks, vējaināks un lietaināks, zilaļģu “ziedēšana” samazinās vai izzūd pavisam.

Pirms došanās peldēt, iedzīvotāji aicināti pievērst uzmanību ūdens kvalitātei, primāri izvērtējot tā krāsu, jo zilaļģu ziedēšanas laikā ūdenim novērojama zilzaļa pelēcīgas nokrāsas plēve, kas pārklāj ūdens virsmu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.