Menu
 

Siguldā kopš gada sākuma par 60% palielinājies bioloģisko atkritumu šķirotāju skaits

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - jumis.lv Foto - jumis.lv

Par spīti tam, ka Sigulda ir pilsēta, kurā daudziem iedzīvotājiem ir plašas iespējas pie mājas veidot komposta vietas, nošķirojot pārtikas un zaļos dārza atkritumus no kopējās sadzīves atkritumu masas, arvien vairāk cilvēku izvēlas arī individuālos risinājumus šo atkritumu šķirošanai. Kā liecina vides apsaimniekošanas uzņēmuma Siguldas pilsētas SIA "Jumis" pēdējie dati, speciālos konteinerus bioloģisko atkritumu šķirošanai Siguldā šobrīd izmanto jau 106 mājsaimniecības, kas ir par teju 60% vairāk nekā šā gada sākumā.

Kā informēja AS "Eco Baltia" pārstāve Alise Zvaigzne, lielākā daļa bioloģisko atkritumu šķirotāju Siguldā ir privātmāju iedzīvotāji (79 klienti), taču arī virkne daudzdzīvokļu namu apsaimniekotāju tieši šogad izvēlējušies par labu pārtikas un zaļo dārza atkritumu šķirošanai starp savu ēku iedzīvotājiem – kopumā šobrīd to īsteno jau 22 daudzdzīvokļu namos. Savukārt starp juridiskajām personām bioloģisko atkritumu šķirotāju skaits vēl ir salīdzinoši zems – seši klienti.

Vērtējot iedzīvotāju bioloģisko atkritumu šķirošanas paradumus, cilvēki šķirot sāk arvien apzinīgāk. Nu jau tikai retu reizi pie šiem atkritumiem tiek novēroti maisiņi, ko nav ļauts šķirot pie bioloģiskajiem atkritumiem. Šobrīd mēnesī siguldieši sašķiro teju desmit tonnas pārtikas un zaļo atkritumu, kas ir derīgi tālākai pārstrādei. Salīdzinājumā ar gada sākumu, kāpums ir mērāms vairāk nekā 90% apmērā, kad janvārī iedzīvotāji sašķiroja kopā tikai 0,67 tonnas.

Viens no bioloģisko atkritumu dalītās vākšanas ieguvumiem ir tas, ka to izvešanas maksa ir zemāka nekā par nešķiroto sadzīves atkritumu apsaimniekošanu. Ja vērtē, ka bioloģiskie atkritumi veido līdz pat 50% no kopējā atkritumu apjoma, tad, tos rūpīgi šķirojot, ietaupījums var būt acīmredzams. Īpaši, ņemot vērā to, ka ik gadu palielinās dabas resursu nodoklis par nešķiroto atkritumu noglabāšanu poligonā, kam turklāt nākamgad kāpums valstī tiek plānots vēl nebijušā apmērā.

Tiem iedzīvotāji, kuri vēl lemj par to, vai uzsākt bioloģisko atkritumu šķirošanu, vai pagaidām vēl māc šaubas, vai spēs darīt to pareizi, Siguldas pilsētas SIA "Jumis" informē, ka šķirot var sākt kaut vai ar tikai pāris konkrētiem pārtikas vai zaļo dārza atkritumu veidiem, piemēram, bojātiem augļiem un dārzeņiem, ziediem, augiem vai kafijas biezumiem.

Tie, kuri procesā jūtas jau drošāk, var ķerties arī pie gaļas izstrādājumiem, dažādiem ēdienu pārpalikumiem un citiem pārtikas atkritumu veidiem. Svarīgākais, ko atcerēties, konteinerā neievietot to, kas nevar dabiskā pūšanas procesā noārdīties – iepakojumus, tostarp maisiņus, akmeņus, lielus koka zarus, higiēnas preces, pelnus un ogles u.c. Tāpat vēlams neizmest šķidrumus, piemēram, ievārījuma burciņu saturu, kas, pirmkārt, uzkrātos konteinerā, kā arī vēlāk varētu iztecēt pilsētvidē.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.