Menu
 

"BIOR" direktors: Notekūdeņu monitoringa rezultātus galvenokārt izmanto valsts līmeņa iestādēs

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Notekūdeņu monitoringa rezultātus, kas atspoguļo potenciālos Covid-19 uzliesmojumus Latvijā, galvenokārt izmanto valsts līmeņa iestādēs, pirmdien Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" sacīja pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta "BIOR" direktors Aivars Bērziņš.

Turklāt, kā uzsvēra Bērziņš, monitoringa dati nav tikai pētījuma līmeņa projekts, bet ilgtermiņa datu ievākšana, kas spēj sekmēt dažādus preventīvos pasākumos Covid-19 izplatībai. Cita starpā notekūdeņu monitoringa datus Latvijā izmanto Slimību profilakses un kontroles centrs.

Vienlaikus viņš arī atzīmēja, ka notekūdeņu monitorings līdz šim ļāvis sekmīgi prognozēt Covid-19 uzliesmojumu, piemēram, Kuldīgā un Valmierā.

Tāpat Bērziņš sacīja, ka notekūdeņu monitoringa prakses, kuras apstiprinājusi Eiropas Komisija, patlaban izmanto vairākās Eiropas Savienības valstīs, taču Latvija ir viena no pirmajām Eiropas valstīm, kura šo pētījumu ir transformējusi valsts monitoringa programmā.

"Faktiski ir pagājis pirmais mēnesis, kopš dati tiek ļoti eleganti salikti kopā un izmantoti," komentēja Bērziņš.

Jau ziņots, ka sešās Latvijas pilsētās - Rīgā, Jūrmalā, Rēzeknē, Jelgavā, Valmierā un Liepājā - sākts notekūdeņu monitorings Covid-19 izplatības noteikšanai.

Pētījumā ir iesaistīti "BIOR", Rīgas Tehniskās universitātes Ūdens pētniecības un vides biotehnoloģiju laboratorija un Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrs. Sākotnējie monitoringa sistēmas ieviešanas mērķi ir īstenot paraugu ievākšanu un monitoringu līdz 2021.gada 31.decembrim, tomēr tās darbības laiks varētu tikt pagarināts.

Lai nodrošinātu notekūdeņu izpēti gan Covid-19 infekcijas savlaicīgā atklāšanā noteiktās administratīvajās teritorijās, gan turpmāk izmeklējumu rezultātus izmantotu dažādās nozarēs, valdība "BIOR" šogad no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķīra papildu finansējuma 339 430 eiro apmērā.

"BIOR" uzdevums ir rūpēties par sabiedrības un dzīvnieku veselību, pārtikas un vides kvalitāti, zivju un citu ūdens bioloģisko resursu ilgtspējīgu izmantošanu, nodrošinot starptautiskiem standartiem atbilstošu pētniecisko darbību, veicot kvalitatīvu zinātnisko ekspertīzi un laboratoriskos izmeklējumus, sniedzot pakalpojumus starptautiskā mērogā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.