Menu
 

"Zaļo sertifikātu" šogad saņēmušas četras Pierīgas lauku tūrisma saimniecības un ēdināšanas uzņēmumi

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Saskaņā ar "Zaļā sertifikāta" novērtējuma komisijas lēmumu, vides kvalitātes zīme "Zaļais sertifikāts" tika piešķirta vai pagarināta 25 lauku tūrisma un ēdināšanas uzņēmumiem – 21 tas pagarināts, bet četriem uzņēmējiem piešķirts pirmo reizi. Kopā Latvijā šobrīd 90 saimniecības ieguvušas ”Zaļo sertifikātu” un piedāvā ”Zaļās brīvdienas”.

Latvijas Lauku tūrisma asociācijas “Lauku ceļotājs” informācija liecina, ka jaunāko ”Zaļā sertifikāta” saņēmēju vidū ir četri Pierīgas un Jūrmalas uzņēmumi:

Baldones Meža māja Baldonē. Saimniece aktīvi sadarbojas ar vietējo kopienu, pēta Baldones apkaimes vēsturi, vada ekskursijas un stāsta par Baldones vēsturisko kūrortu, sēravotiem un sanatoriju.

“Dabas Gardumi” Mārupes novadā. Saimniecībā audzē avenes, upenes, jāņogas, ērkšķogas, sausseržus, piparmētras, ābolus, plūmes, no tām ražo augļu-ogu bumbiņas, salmiņus, sulas, marmelādes un tējas, nepievienojot cukuru.

Viesu māja “Gungas” Ādažu novadā. Viesus izmitina piecās vēsturiskās guļbaļķu ēkās, kas atvestas no dažādiem Latvijas vēsturiskajiem novadiem. Saimnieki stāsta par vietējās apkaimes dabas vērtībām.

Restorāns “Neptūns” Jūrmalā. Restorāns atrodas Ķemeru Nacionālā parka teritorijā, tādēļ aktīvi sadarbojas ar nacionālā parka administrāciju, piedaloties dažādos parkā organizētajos pasākumos kā uzticams sadarbības partneris. Ēdienu receptēs izmanto arī produkciju, kas audzēta Latvijas lauku saimniecībās.

Vides kvalitātes zīme “Zaļais sertifikāts” norāda, ka uzņēmums strādā, saudzējot apkārtējo vidi, saglabājot ainavas un bioloģisko daudzveidību, ievērojot vietējās tradīcijas.  “Zaļā sertifikāta” 20 gadu pastāvēšanas laikā ”zaļie” saimnieki ir vienmēr bijuši starp tiem, kuri pirmie ievieš visdažādākos jauninājumus gan saimniekošanā, gan pakalpojumos, un vēlāk tiem seko citi uzņēmēji. Tieši “Zaļā sertifikāta” saimniecības pirmās sāka ieviest šodien tik pašsaprotamo atkritumu šķirošanu un energoekonomiskās spuldzes.

Attīstība turpinās – ”Zaļā sertifikāta” kritēriji tiek aktualizēti līdz ar jaunākajām tendencēm vides aizsardzības, resursu saudzēšanas un videi draudzīga tūrisma jomās, tādēļ iegūtais sertifikāts ir derīgs trīs gadus, un pēc tam atjaunojams. Kritērijus aktualizē vides un tūrisma jomu eksperti, ietverot labākos un lauku tūrisma uzņēmumu specifikai piemērotākos risinājumus. Šogad pirmo reizi ”Zaļais sertifikāts” tika piešķirts arī ēdināšanas uzņēmumiem.

Viens no jaunākajiem un populārākajiem “zaļo” saimnieku piedāvājumiem ir bezmaksas piekļuve dzeramajam ūdenim. Tāpat kā ziemeļvalstis, varam lepoties ar dzeramā ūdens labo kvalitāti un pieejamību, tāpēc daudzi saimnieki ļauj ne tikai nakšņotājiem, bet arī garāmejošiem vai garāmbraucošiem ceļotājiem uzpildīt savas dzeramā ūdens pudeles. Šobrīd zaļās saimniekošanas aktualitātes pēc pašu saimnieku iniciatīvas ir dabisko pļavu atjaunošana, velo un auto elektrouzlādes punktu ierīkošana, videi draudzīgāki risinājumi pirts un SPA darbībā. Attiecīgus ”Zaļā sertifikāta” kritērijus un skaidrojumus plānots papildināt nākamgad, vēsta Latvijas Lauku tūrisma asociācija.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.