Menu
 

83% Baltijas valstu iedzīvotāju uztrauc laika apstākļu izmaiņas, 45% – vides piesārņojums

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Baltijas valstu iedzīvotājus visvairāk uztrauc gaisa un ūdens piesārņojums, mežu izciršana, klimata pārmaiņas un slikta atkritumu apsaimniekošana, secināts “SEB bankas” veiktajā aptaujā. Vairāk nekā divas trešdaļas iedzīvotāju atzīmē, ka vismaz viena no minētajām vides problēmām jau tagad ietekmē viņus personīgi vai ietekmēs nākotnē.

Tieši Latvijā ir visvairāk to respondentu, kuri uzskata, ka ikviena cilvēka rīcība var reāli palīdzēt risināt vides problēmas. Vairāk nekā 60% aptaujāto Latvijā uzskata, ka katrs cilvēks ar savu rīcību var palīdzēt risināt vides problēmas. Savukārt 20% uzskata tieši pretēji. Ap 9% respondentu pārliecināti, ka visas tagad notiekošās izmaiņas ir pašas dabas ietekmētas, tāpēc cilvēka iesaiste, lai kaut ko uzlabotu, nav nepieciešama. Vēl 4% domā, ka cilvēce neko nevar izdarīt apkartējās vides labā, jo ir jau par vēlu, informēja aptaujas rīkotāji.

Lietuvā aptuveni puse iedzīvotāju uzskata, ka katrs ar savu rīcību var palīdzēt risināt vides problēmas. Ap 30% uzskata, ka viens cilvēks ar savu rīcību neko nevar ietekmēt. Un līdzīgi kā Latvijā, 9% uzskata, ka viss notiek pats par sevi, bet 4% domā, ka ir jau par vēlu kaut ko darīt, lai uzlabotu situāciju.

Igaunijā, salīdzinot ar kaimiņvalstīm, visvairāk ir to iedzīvotāju, kuri uzskata – viens cilvēks neko nevar izdarīt dabas labā (33%), kā arī to, kuri sliecas domāt, ka visas izmaiņas ir dabiskas (11%).

“SEB bankas” Ilgtspējas attīstības vadītājs Latvijā Viktors Toropovs norādījis, ka, neskatoties uz to, ka ievērojamu daļu iedzīvotāju uztrauc gan laika apstākļu izmaiņas, ko atzīmē 83% aptaujāto, gan vides piesārņojums (ap 45% aptaujāto), liela daļa cilvēku izvēlas neko nedarīt, lai situāciju mainītu, jo domā, ka viņu ieguldījums neko nevar ietekmēt. Tāpēc radīta lietotne “ManaEkopēda | SEB”, kurā jebkurš var ne tikai aprēķināt sava dzīvesveida ietekmi uz vidi, bet arī smelties iedvesmu, kā dzīvot ilgtspējīgāk.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.