Menu
 

Pērn iedzīvotāji par iespējamiem vides pārkāpumiem Valsts vides dienestam ziņojuši 6700 reižu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - VVD Foto - VVD

Valsts vides dienests (VVD) 2021. gadā saņēmis aptuveni 6700 iedzīvotāju ziņojumu, visbiežāk sūdzības bijušas par traucējošu smaku. Salīdzinājumā ar 2020. gada ziņojumu statistiku, kur iedzīvotāji pēc VVD palīdzības vērsušies gandrīz 8000 reižu, secināms, ka reģistrēto ziņojumu skaits sarucis par 15%.

VVD atzīmē, ka iedzīvotāji ziņas par iespējamajiem pārkāpumiem VVD nodod izmantojot dažādus saziņas kanālus. 2021. gadā saņemti 2182 zvani uz VVD diennakts tālruni, no kuriem 1514 bijuši VVD kompetencē un nodoti izskatīšanai, savukārt Vides SOS mobilajā aplikācijā saņemti 3764 ziņojumi, no kuriem tikai 744 ir nodoti risināšanai VVD inspektoriem. Četras piektdaļas no Vides SOS aplikācijā saņemtajiem ziņojumiem bijuši par vides piegružošanu, kas tālāk novirzīti atbildīgajām pašvaldībām vai citām sadarbības iestādēm.

Kopumā visbiežāk iedzīvotāji ziņojumus snieguši par piegružošanu, bet sūdzības, ko izskata VVD, visvairāk bijušas par gaisa kvalitāti, tai skaitā par smakām, kas traucē labsajūtu. Kopumā 46% no visiem ziņojumiem par traucējošu smaku 2021. gadā reģistrēti Rīgā un Pierīgas novados. Vidzemē reģistrēti 17% no visiem ziņojumiem, Kurzemē – 18%, Zemgalē – 7% un Latgalē – 3%.

Pagājušajā gadā par traucējošu smaku Rīgas pilsētā, gada laikā saņemti 555 ziņojumi. Nepatīkamas smakas visbiežāk rīdzinieki konstatējuši Rīgas Brīvostas apkārtnē, SIA “Getliņi EKO” Ropažu novadā, kā arī Bolderājas apkārtnē, kur ziņojumi saņemti par SIA “Latvijas finieris” darbību. Tāpat VVD pērn saņēmis salīdzinoši daudz sūdzības par traucējošu smaku Babītes novadā (visi ziņojumi saistīti ar SIA “Rīgas ūdens” dūņu uzglabāšanas lauku “Vārnukrogs” darbību), kā arī par smaku no SIA “Ancers” cūku fermas “Bunči” Salaspils novadā.

Lai ātri un kvalitatīvi izvērtētu iedzīvotāju sūdzības un panāktu, ka uzņēmumi paši uzlabo savas darbības kontroli, pēc VVD rīkojumiem pie SIA “Rīgas ūdens” dūņu uzglabāšanas lauka “Vārnukrogs” un SIA “Getliņi EKO” atkritumu poligona teritorijām uzstādīti e-deguni, kas veic elektronisku smaku kontroli.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.