Menu
 

Foto: Depozīta iepakojumu uzskaites un šķirošanas centrā Aconē pārstrādei sagatavotas pirmās iepakojumu tonnas Apriņķis.lv

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Salaspils novada Aconē darbību uzsācis SIA “Depozīta iepakojuma operators” (DIO) iepakojumu uzskaites un šķirošanas centrs, kurā pārstrādei sagatavotas jau pirmās depozīta punktos nodotā PET, stikla un metāla iepakojuma tonnas. 5500 m2 plašajās telpās ir nodrošinātas darba vietas līdz pat 50 darbiniekiem atkarībā no sezonas, un centra apstrādes jauda ir līdz 3 miljoniem tukšo iepakojuma vienību dienā, informēja DIO.

Ņemot vērā šķirošanas centra atrašanās vietu – tuvu valsts galvenajiem autoceļiem un mazumtirdzniecības ķēžu centrālajām noliktavām –, iespējama ērta iepakojumu piegāde no tirdzniecības vietām un manuālajiem depozīta pieņemšanas punktiem.

Vietējais šķirošanas centrs nodrošina arī jaunas darba vietas – atkarībā no sezonas tajā strādās 30 līdz 50 darbinieki, tostarp ražošanas maiņas vadītāji, mehāniķi, autoiekrāvēja vadītāji, u.c. Šķirošanas centra darba laiks ir no pirmdienas līdz sestdienai.

Kā skaidro DIO, pēc tukšo iepakojumu transportēšanas no veikaliem uz šķirošanas centru depozīta iepakojumu sagatavošana pārstrādei norit vairākos būtiskos posmos. Manuālajos pieņemšanas punktos nodotie nesaplacinātie iepakojumi, kā arī iepakojumi, kas nodoti taromātos bez saspiešanas funkcijas, vispirms tiek saskaitīti. Savukārt PET iepakojumi un skārdenes, kuras saņemtas no taromātiem, kas pieņemšanas brīdī tos saspiež, uzreiz tiek šķiroti pa iepakojumu veidiem.

Metāla un PET iepakojumi, kā arī vienreiz lietojamie stikla iepakojumi tiek centralizēti sašķiroti un sagatavoti pārstrādei – stikls tiek šķirots pa krāsām (dzidrais, brūnais un jauktais), savukārt no kopējās PET materiālu plūsmas tiek atšķirots caurspīdīgais PET materiāls, tādējādi būtiski paplašinot tā izmantošanas iespējas un veicinot aprites ekonomiku. Visbeidzot tiek uzskaitītas arī universālā jeb BBH tipa dizaina pudeles, kuras pēc tam nodod atpakaļ dzērienu ražotājiem atkārtotai uzpildīšanai proporcionāli katra ražotāja tirgū laistajam iepakojuma apjomam.

“Depozīta iepakojumu pieņemšanas punkti ir tikai pats iepakojuma ceļa sākums, jo būtiskākā pieturvieta ceļā uz tā pārstrādi vai atkārtotu uzpildi ir iepakojumu uzskaites un šķirošanas centrā. Šobrīd ienākošā iepakojuma apjoms pieaug ar katru dienu, un paredzam, ka, sistēmai ieskrienoties, dzērienu sezonas laikā apstrādes rādītāji palielināsies līdz pat 2 miljoniem tukšo iepakojuma vienību dienā,” vietējā šķirošanas centra lomu depozīta sistēmā komentējis SIA “Depozīta iepakojuma operators” valdes priekšsēdētājs Miks Stūrītis.

Šķirošanas centra iekārtu piegādātāji un uzstādītāji ir pašmāju uzņēmums SIA “Peruza” un Lietuvas tehniskās inženierijas uzņēmums UAB “Motecha”. Ēkas attīstītājs un būvnieks ir industriālā būvniecības uzņēmuma SIA “PICHE” meitas uzņēmums SIA “P41”.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.