Menu
 

VVD: Pieaug atklāto pārkāpumu skaits, kas saistīti ar nelikumīgu būvniecības atkritumu apsaimniekošanu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Valsts vides dienests Foto - Valsts vides dienests

Būvniecības atkritumu negodprātīga apsaimniekošana ir aktuāla problēma, kas novērojama visā Latvijā. To pierāda šī gada sākumā konstatētie pārkāpumi dažādos Latvijas reģionos, vēsta Valsts vides dienests (VVD). Pat valsts un pašvaldību iestādes ir iesaistītas nelikumīgā būvniecības atkritumu apritē.

Novērota tendence, ka ne tikai privātpersonas, izvēloties pakalpojumu sniedzējus, nereti nepārliecinās par to, vai būvgružu savācējam ir atbilstoša atkritumu apsaimniekošanas atļauja. Arī būvniecības komersantu vidū vērojams izpratnes trūkums par sekām, ko rada vidē atstāti, nepārstrādāti un nešķiroti būvgruži.

Piemēram, Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes inspektori nesen konstatēja šokējošus būvniecības  apsaimniekošanas pārkāpumus atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma SIA “Liktenis” teritorijā Jūrmalā. VVD inspektori pārbaudē fiksēja prettiesisku būvniecības atkritumu uzglabāšanu un uzdeva teritorijā esošos atkritumus izvest.

Skaidrojot lietas apstākļus, atklājās, ka atkritumi iegūti no Jūrmalas pilsētas ceļu remontdarbiem, kas liek secināt, ka pašvaldības pasūtījumos zemāko cenu, iespējams, piedāvā komersanti, kas neievēro likumu prasības. Atkārtotajā pārbaudē VVD inspektori konstatēja, ka uzņēmums nav veicis atkritumu izvešanu, bet būvgružu apjoms teritorijā vēl palielināts. Turklāt inspektoru ierašanās brīdī uzņēmuma darbinieks mēģināja būvgružus aprakt tur pat teritorijā. 

Par pārkāpumu uzsākts administratīvā pārkāpuma process, kopējais atkritumu apjoms – 520 tonnas.

Savukārt pērnā gada nogalē atklāts liels pretlikumīgi uzglabāto atkritumu apjoms Ogres novada Tīnūžu pagastā, kur, veicot izpēti, atklāts, ka būvniecības atkritumi ievesti no vietējā pašvaldībā veiktajiem siltumtrašu tīklu remontdarbiem.

Abos pārkāpumos konstatētais apliecina, ka šajās situācijās iesaistītie komersanti veic darbus vietējo pašvaldību organizētu konkursu vai pasūtījumu ietvaros, un pasūtīto darbu veikšanā radušies atkritumu netiek likumīgi nogādāti pārstrādei.

VVD norāda, ka nešķirotu un nepārstrādātu būvgružu izmešana, aprakšana vai izmantošana zemes izlīdzināšanas mērķiem būtiski kaitē apkārtējai videi un ir administratīvi sodāma rīcība – sods par šādu pārkāpumu var sasniegt 1000 eiro fiziskai personai un 2800 eiro juridiskai personai. Par to, vai uzņēmumam, kuru iedzīvotājs izvēlas kā būvgružu savācēju, ir nepieciešamā vides atļauja, iespējams uzzināt, apmeklējot VVD vietni.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.