Menu
 

VVD pēc talkas Inčukalna gudrona dīķu apkārtnē: 57% no savāktajiem atkritumiem ir dzērienu iepakojumi

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Valsts vides dienests Foto - Valsts vides dienests

Valsts vides dienests (VVD) piektdien, tuvojoties Lielajai talkai, talkoja vēsturiski piesārņotās vietās Inčukalna sērskābā gudrona dīķu teritorijā un tuvējos mežos. Talkas laikā kopumā tika savākti 61 maiss dažāda veida atkritumu, no tiem vairāk nekā puse – dzērienu iepakojumi.

Kā informēja dienestā, no kopējā skaita talkā savākto atkritumu, 35 atkritumi maisi tika piepildīti ar dzērienu iepakojumiem. Dažu stundu laikā no ceļa malām savākti 27 maisi PET un skārda iepakojumu, kā arī astoņi maisi ar stikla taru. Vidē atrasto iepakojumu īpatsvars ļauj domāt, ka līdz ar depozīta sistēmas ieviešanu jau nākamajā gadā pastāv iespēja pat uz pusi samazināt ceļmalās, upmalās, dažādās aktīvās atpūtas un sēņošanas vietās, dabā nonākušo atkritumu apjomu.

Talkošanas vieta bija izvēlēta ar simbolisku nozīmi – aizvadītā gada maijā tika noslēgti darbi pie Gudrona dīķu attīrīšanas un rekultivācijas, atjaunotā zemes platība ir 5,1 ha, kas aptver abu piesārņojuma avotu (dīķu) platību, kurā veikti sanācijas darbi. Projekta ieviešanas rezultātā kopējā ietekmētā zemes platība, kas atgriezta saimnieciskajā apritē ir 8,4 ha. Pateicoties paveiktajiem darbiem, dabai dotas visas iespējas atveseļoties, daļa zemes platības paredzēta meža teritoriju ierīkošanai.

VVD aicina arī citus talkotājus, veicot mežu un ceļa malu sakopšanu, ne vien savākt izmestos atkritumus, bet uzreiz tos šķirot, tādējādi dodot iespēju savāktajiem atkritumiem atstāt pēc iespējas mazāku ietekmi uz apkārtējo vidi, ņemot vērā, ka daļa atkritumu nododami otrreizējai pārstrādei.

Ņemot vērā, ka ne visi dabā atrastie atkritumi ir ievietojami parastos atkritumu savākšanas maisos, dodoties talkot, VVD aicina telefonā lejuplādēt aplikāciju “Vides SOS” un, pievienojot fotogrāfiju un norādot lokācijas vietu, ziņot par mežos atrastajiem būvgružiem vai lielgabarīta atkritumiem,  lai kopīgiem spēkiem padarītu vidi mums apkārt tīrāku.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.