Menu
 

Nedēļas laikā "Rīgas mežu" darbinieki Pierīgas mežos savākuši gandrīz 10 tonnu atkritumu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - "Rīgas meži" Foto - "Rīgas meži"

Pēc “Rīgas mežu” un Valsts vides dienesta (VVD) kampaņas #TīriRīgasMeži #VidesSOS! uzsākšanas septembra beigās pieaug VVD lietotnē “Vides SOS” saņemto ziņojumu skaits par mežos fiksētajiem atkritumiem. Nedēļas laikā VVD Operatīvais koordinācijas centrs ir saņēmis 140 ziņojumu, kas ir par 41% vairāk salīdzinājumā ar šo pašu periodu iepriekšējā gadā. Salīdzinot ar iepriekšējām nedēļām, saņemto ziņojumu apjoms palielinājies par aptuveni 19%.

Arī “Rīgas mežu” darbinieki ir novērojuši, ka tieši pēdējās nedēļās savākto un no mežiem izvesto atkritumu apjoms ir lielāks nekā iepriekš. Nedēļas laikā uzņēmums Pierīgas mežos ir savācis gandrīz 10 tonnas atkritumu, kas lielākoties ir būvniecības atkritumi. Kopš septembra beigām “Rīgas meži” par atkritumu izvešanu un nodošanu samaksājuši  pusotru tūkstoti eiro. Gan pašu, gan arī ar “Vides SOS” ziņojumu palīdzību fiksēto piesārņoto teritoriju skaits pēdējā nedēļā ir teju dubultojies.

Uzņēmumā pavēstīja, ka visai interesants gadījums fiksēts oktobra sākumā Tīreļu mežniecībā pie Dzilnuciema Mārupes novada Babītes pagastā. “Rīgas mežu” darbinieki konstatēja, ka kopā ar automašīnas atliekām izmests arī izraksts no pacienta medicīniskās kartes un transportlīdzekļa tehniskās apskates protokols. Šie dokumenti palīdzēja uzmeklēt atkritumu īpašnieku, kurš tos arī savāca. “Taču skumjākais ir tas, ka cilvēks atkritumus bija nodevis kādai firmai un par šo pakalpojumu samaksājis. Tādēļ svarīgi, lai atkritumi tiek nodoti un nauda maksāta legāliem uzņēmumiem, kas tos pēc tam atbilstoši pārstrādā vai nodot tālāk, nevis izmet mežā,” norāda “Rīgas meži”.

Uzņēmums aicina Pierīgas pašvaldības –  Jūrmalas pilsētu, kā arī Ādažu, Ķekavas, Mārupes, Ogres, Olaines, Ropažu un Salaspils novadus – pievienoties kampaņai, sniedzot iedzīvotājiem informāciju par to, kur var šķirot un nodot lielgabarīta, bioloģiskos un cita veida atkritumus.

“Rīgas meži” ir aptaujājis savās apsaimniekotajās teritorijās esošās pašvaldības par atkritumu nodošanas iespējām. Atzinīgi vērtējams tas, ka faktiski visās Pierīgas pašvaldībās, atbilstoši Atkritumu apsaimniekošanas likumam, iedzīvotājiem ir pieejami atkritumu šķirošanas un nodošanas laukumi. Tāpat pašvaldības organizē bioloģisko atkritumu, t.i. lapas, nopļautā zāle vai dārza atliekas, savākšanu. Pierīgas pašvaldības vismaz reizi gadā piedāvā iedzīvotājiem arī nolietoto riepu nodošanas akcijas, kuru laikā viena mājsaimniecība var nodot vienu riepu komplektu. Pamatā šie pakalpojumi pieejami bez maksas.

“Ja pašvaldību piedāvātās atkritumu šķirošanas un nodošanas iespējas iedzīvotāji izmantotu pilnībā, mūsu mežos nebūtu ne būvgruži, ne riepas, ne arī sadzīves vai pat cilvēkam bīstami atkritumi,” uzskata “Rīgas mežu” valdes priekšsēdētāja Anita Skudra. “Tādēļ mēs aicinām visus Rīgas un tās apkārtnes iedzīvotājus – saudzēsim dabu un mežu, nepiesārņosim to un nodosim atkritumus atbildīgi! Savukārt mēs apsolām par atkritumu savākšanā ietaupīto naudu veidot jaunas rekreācijas takas, kā arī iekopt vēl nebijušas atpūtas vietas vai ierīkot jaunus stādījumus.”

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.