Menu
 

Ķemeru Zaļajā purvā sāk koku izciršanu ūdens līmeņa atjaunošanai

  • Autors:  LETA
Foto - A.Priede, DAP Foto - A.Priede, DAP

Lai veicinātu Ķemeru Nacionālā parka mitrāju atjaunošanos un mazinātu purva izžūšanas risku, Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) ir sākusi koku un krūmu izciršanu Zaļajā purvā, informēja DAP komunikācijas speciāliste Santa Biseniece.

Zaļais purvs atrodas Ķemeru Nacionālajā parkā, Tukuma novada Smārdes pagastā. Kā apgalvo DAP, līdz ar šiem darbiem tikšot atjaunots purva dabīgais ūdens režīms, tikšot novērsta susināšanas sistēmas negatīvā ietekme uz pašu purvu, kā arī piegulošajiem purvainajiem un staignāju mežiem.

Dabiskā ūdens līmeņa atjaunošana notiks Zaļā purva piektā karjera tuvumā - vietā, kur purvs kūdras izstrādes rezultātā pagājušā gadsimta otrajā pusē degradējies un nespēj pats atjaunoties, aizaug ar mežu un no tā izzudušas purvam raksturīgās augu sugas, piemēram, sfagni, dzērvenes un rasenes.

Lai atjaunotu atklātu purva ainavu un samazinātu purva izžūšanas risku, teju 280 hektāru platībā tiks veikta koku un krūmu izciršana. Tā nepieciešama, jo koki un krūmi ir būtisks ūdens patērētājs, vēl vairāk susinot jau tā degradēto purvu, klāsta DAP. Savukārt mitrums ir kritiski nepieciešams purvam tipisko augu un dzīvnieku sugu dzīves apstākļiem.

DAP ģenerāldirektora vietnieks dabas aizsardzības jomā Andris Širovs skaidro, ka mitrājiem ir nozīmīga loma ne vien kā dabiskiem sūkļiem plūdu laikā, uzkrājot pavasara palu vai spēcīgu lietavu ūdeņus, bet arī kā klimata regulētājiem un dabiskām ūdens attīrīšanas iekārtām. Tieši tādēļ ir svarīgi rūpēties par šo jutīgo dabas apvidu saglabāšanu un atjaunošanu.

Darbus pēc pārvaldes pasūtījuma veic SIA "Ozolzīles - L". Darbus plānots pabeigt līdz 2024.gada februāra beigām, bet izpildes termiņš var tikt pagarināts, ja izpildes laikā rodas nepiemēroti apstākļi cirsmas izstrādei, piemēram, pārlieku mitra, bezsala un bezsniega ziema.

Darba veicēji lokāli ierobežo iespējamo cilvēku kustību mežizstrādes zonā, pievedceļos un krautuvju vietās, uzstādot brīdinājuma zīmes.

Minētie purva apauguma novākšanas darbi būs kā turpinājums jau iepriekš īstenotajam "LIFE+" programmas projektam "Ķemeru Nacionālā parka hidroloģiskā režīma atjaunošana". Projekta laikā Zaļā purva teritorijā tika pārtraukta iepriekš izbūvētās susināšanas sistēmas darbība veicot grāvju dambēšanu un aizbēršanu, tādējādi atjaunojot purvā nepieciešamo hidroloģisko režīmu. Iepriekš koku un krūmu ciršana Zaļajā purvā veikta 2019. un 2020.gadā.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.