Menu
 

Pilnībā pabeigta no Inčukalna sērskābā gudrona dīķiem izvestā gudrona utilizācija

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Noslēdzot Latvijā līdz šim apjomīgāko un tehnoloģiski vienu no sarežģītākajiem vides projektiem, 2022. gada nogalē SIA “Schwenk Latvija” rūpnīcā Brocēnos, pabeigta sērskābā gudrona utilizācija. Cementa ražošanas procesā, kopumā sadedzināts aptuveni 49 000 tonnu kurināmā, kas iegūts no bīstamajiem gudrona atkritumiem. Vēsturiski piesārņotajā vietā Inčukalna pagastā sanācijas un rekultivācijas darbus Valsts vides dienests (VVD) noslēdza jau 2021.gada maijā.

Gudrons apvienojumā ar palīgmateriāliem veido sekundāru kurināmo, veicot tā sadedzināšanu, radīts cementa ražošanas starpprodukts – klinkers. VVD, organizējot vēsturiski piesārņotās teritorijas attīrīšanu, ieviesis inovatīvus risinājumus un veicinājis resursu efektīvu izmantošanu, tādējādi iedzīvinot aprites ekonomikas principu. Piemēram, sērskābais gudrons tika pārstrādāts kurināmajā un sadedzināts. Gudrona un no tā radītā sekundārā kurināmā sadedzināšanai tika izmantota krāsns, kas nodrošina pilnībā slēgtu sadegšanas procesu sevišķi augstā temperatūrā (1500°C), līdz ar to, netika radīti jauni atkritumi vai notekūdeņi, skaidro VVD.

Piesārņojuma utilizācija tika uzsākta 2018. gada jūnijā, kad SIA “Schwenk Latvija” un sanācijas darbu veicēju PS “Inčukalns Eko” sadarbības rezultātā tika sagatavota atbilstoša formula gudrona pārstrādei kurināmajā. Gudrons tika neitralizēts, kā optimālākais neitralizācijas reaģents tika noteikts apvedkanāla putekļi (kaļkis), kas gudrona konsistences uzlabošanai sajaukti ar irdināmajiem materiāliem (ēveļskaida, sausa zāģskaida, skaidu putekļi, smalki drupināta šķelda), tādejādi sagatavojot sekundāro kurināmo.

Inčukalna sērskābā gudrona dīķi bija viena no piesārņotākajām vietām Latvijā. Tie atradās Inčukalna pagasta teritorijā 30 - 35 km uz austrumiem no Rīgas, bijušajos smilšu karjeros, kurus dēvē par Dienvidu un Ziemeļu dīķiem. Ziemeļu gudrona dīķis atradās tikai dažu kilometru attālumā no Gaujas. 20. gadsimta 50.-80. gados medicīnisko un parfimērijas eļļu ražošanas procesā radušos sērskābā gudrona atkritumus, no bijušās Rīgas naftas pārstrādes un smēreļļu rūpnīcas, izveda un izgāza smilts karjeros bez pamatnes un bortu hidroizolācijas. Sērskābais gudrons ir melna, agresīva (<1 pH), šķidra, pusšķidra vai cieta masa ar izteiktu sēra dioksīda smaku, kura sastāvā ir toksiskas ķīmiskās indes.

VVD informācija liecina, ka sanācijas darbi veikti, sekmīgi īstenojot Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) projektu, kura kopējais finansējums vairāk nekā 29,7 miljoni eiro, no tiem 85% bija Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējums, bet pārējie – valsts budžeta līdzekļi. Vēsturiski piesārņoto Inčukalna sērskābā gudrona dīķu sanācijas II posma rezultātā atjaunota zemes platība 5 ha (aptver abu piesārņojuma avotu (dīķu) platību, kurā veikti sanācijas darbi), bet kopējā zemes platība, kas atgriezta saimnieciskajā apritē, aptuveni 8,4 ha. Pateicoties paveiktajiem darbiem, dabai dotas visas iespējas atveseļoties.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.