Menu
 

Pērn par putnu un dzīvnieku nodarītajiem postījumiem akvakultūrai kompensācijās izmaksāti gandrīz 250 000 eiro

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Pērn par putnu un dzīvnieku nodarītajiem postījumiem akvakultūrai kompensācijās izmaksāti gandrīz 250 000 eiro, informēja Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) vecākā komunikācijas speciāliste Ilze Reinika.

Par nemedījamo sugu un migrējošo sugu dzīvnieku nodarītajiem būtiskiem postījumiem augkopībai, biškopībai un akvakultūrai DAP ik gadu saņem kompensāciju pieteikumus.

Pērn netika pieteikts kompensēšanai neviens postījums lopkopībai. Mazinājies pieteikumu skaits par postījumiem augkopībai, proti, 56 pieteikumi 2021.gadā un 37 - 2022.gadā, savukārt kompensācijas pieprasījumu skaits par biškopībai un akvakultūrai nodarītajiem postījumiem bijis līdzīgs, attiecīgi 11 un 13 biškopībā, 18 un 19 akvakultūrā.

Galvenās putnu sugas, kuras nodarīja postījumus augkopībai 2022.gadā bija zosis, dzērves un krauķi. DAP izmaksājusi kompensāciju par augkopībai nodarītiem būtiskiem postījumiem 67 530 eiro apmērā, savukārt par lāču nodarītajiem postījumiem biškopībai izmaksāti 13 286 eiro.

Vislielākais kompensāciju apjoms izmaksāts par gārņu, ķīru, jūras kraukļu, zivju ērgļu un jūras ērgļu, kā arī ūdru nodarītajiem postījumiem akvakultūrai - gandrīz 250 000 eiro. Jau otro sezonu akvakultūrai radītos zaudējumus aprēķina atbilstoši jaunajai kārtībai, un dati liecina, ka akvakultūras nozarē nozīmīgākos postījumus pastrādā ūdri, skaidro Reinika.

Lai mazinātu pavasara putnu migrācijas laikā nemedījamo sugu putnu radītos postījumus, jau trešo gadu Latvijā tiek pieļauta migrējošo zosu letāla atbaidīšana no sējumiem. Lai arī pērn izdota 151 atļauja zosu šaušanai ar kopējo limitu 1000 zosis, sezonas laikā kopumā nošautas 12 zosis - trīs sējas un deviņas baltpieres zosis. Tomēr veikto kontroļu laikā secināts, ka netiek ievēroti atļaujas nosacījumi, un vienā gadījumā izsniegtā atļauja lauksaimniekam anulēta, uzsver DAP pārstāve.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.