Menu
 

Kampaņā "Tavs toksiskais pirkstiņš?" vērš uzmanību bateriju ietekmei uz vidi un cilvēku veselību

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Lai vērstu sabiedrības uzmanību uz videi kaitīgo atkritumu bīstamību, kā arī veicinātu bateriju šķirošanu, Latvijas Zaļais punkts sadarbībā ar kafejnīcu tīklu "Ezītis miglā" un vides apsaimniekošanas uzņēmumu SIA "Eco Baltia vide" ceturtdien atklāja bateriju šķirošanas kampaņu "Tavs toksiskais pirkstiņš?".

Baterijas, tāpat kā citi bīstamie atkritumi, nepareizi apsaimniekotas, rada piesārņojuma riskus videi. Viena zemē nomesta pirkstiņbaterija var saindēt pat vienu kubikmetru augsnes, un to sastāvā esošās ķīmiskās vielas caur gruntsūdeņiem var nonākt cilvēka organismā. Latvijas Zaļā punkta un SKDS 2022.gada nogalē veiktajā aptaujā secināts, ka 79% Latvijas iedzīvotāju šķiro atkritumus, taču baterijas šķiro vien 55%.

Latvijas Zaļā punkta aptauja liecina, ka bateriju šķirošanā viszemākā aktivitāte vērojama tieši jauniešu vidū (vecuma grupā 18-24), kur vien 43% atzinuši, ka ikdienā šķiro baterijas. Tāpēc kampaņas laikā īpaši plānots uzrunāt jauniešu auditoriju, kuri plaši izmanto dažādas ierīces, kas satur bīstamos atkritumus, taču to šķirošanā iesaistās kūtrāk nekā citi.

Kampaņas autori atgādina, ka bateriju sastāvā ir tādas ķīmiskas, videi un cilvēka veselībai kaitīgas vielas kā cinks, kadmijs, dzīvsudrabs u. c. Nonākot dabā, baterijas apkārtējo apstākļu ietekmē sāk sadalīties. Piemēram, viena visbiežāk izmantotā pirkstiņbaterija spēj saindēt zemi aptuveni viena kubikmetra platībā. Noārdīšanās rezultātā dabā nonāk baterijās esošās ķīmiskas vielas, kas caur zemi un gruntsūdeņiem un pēcāk caur uzturu var nonākt arī cilvēka organismā.

Kampaņas rīkotāji atgādina, ka izlietotās baterijas ir jānodod speciālajos šķirošanas punktos, kas pieejami tirdzniecības vietās, kurās tiek tirgotas jaunas baterijas. Sadarbībā ar partneriem Latvijas Zaļais punkts izvietojis vairāk nekā 350 speciālās bateriju šķirošanas kastes. Tāpat baterijas un citus atkritumu veidus var nogādāt uz kādu no 70 Latvijas atkritumu šķirošanas laukumiem.

Lai iesaistošā veidā pievērstu uzmanību riskiem attiecībā uz bateriju šķirošanu, visu kampaņas periodu no 26.janvāra līdz 18.februārim 16 kafejnīcās "Ezītis miglā" ikviens interesents varēs nobaudīt ēdienus un dzērienus no speciālās ēdienkartes. Maltīte un dzērieni tiek gatavoti no pārbaudītiem, pārtikas gatavošanai atbilstošiem un uzturā drošiem produktiem, taču to nosaukumi ēdienkartē un arī izskats būs veidots tā, lai liktu aizdomāties, kā būtu ēst, piemēram, grafīta pastu. Tāpat visos "Ezītis miglā" būs pieejamas bateriju šķirošanas kastes, kurā apmeklētāji varēs nodot izlietotās baterijas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.