Menu
 

"Eco Baltia vide" Ādažos izvieto deviņus jaunus tekstila šķirošanas konteinerus

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - ecobaltiavide.lv Foto - ecobaltiavide.lv

Vides apsaimniekošanas uzņēmums SIA “Eco Baltia vide” paplašina tekstila šķirošanas infrastruktūru Ādažu reģionā, papildinot to ar deviņiem jauniem tekstila konteineriem.

Turpmāk Ādažu reģiona iedzīvotājiem pieejami 14 speciālie tekstila šķirošanas konteineri apģērba, apavu un mājas tekstila šķirošanai: Ādažos – Attekas ielā 6a (pie veikparka), Gaujas ielā 44, Gaujas ielā 7, Zelmeņu ielā 1, Ūbeļu ielā 15, Ūbeļu ielā 3, Rīgas gatvē 5 (pie t/c “Apelsīns” – pieejami divi tekstila konteineri) un Rīgas gatvē 69 (pie “KOOL Latvija” degvielas uzpildes stacijas; Kadagā – “Mežavējos” un Cīruļu ielā 1; Garkalnē – Lazdu ielā un Austrumu ielā 23, kā arī Ādažu šķiroto atkritumu pieņemšanas laukumā.

“Eco Baltia vide” norāda, ka visi tekstila šķirošanas konteineri pieejami publiskai lietošanai ikvienam iedzīvotājam, un tajos var ievietot visa veida apģērbus, apavus un mājas tekstilu. Lai tie būtu derīgi atkārtotā apritē, būtiski, ka sašķirotie tekstilizstrādājumi nav bijuši saskarsmē ar ķīmiskām vielām, tostarp motoreļļām un sadzīves ķīmiju, kā arī nav sadriskāti. Tiem jābūt sausiem un bez pelējuma.

Svarīgi, ka sašķiroto tekstilu konteineros jāievieto cieši aizsietā maisā. Kopā ar tekstilu nav šķirojami cita materiāla izstrādājumi, piemēram, gumijas zābaki, plastmasas slēpju zābaki, kā arī mīkstās rotaļlietas.

“Tekstils atstāj būtisku negatīvo ietekmi uz vidi, jo tā ražošanā izmanto aptuveni 3500 ķīmisko vielu, no kurām 750 ir klasificētas kā bīstamas cilvēka veselībai, bet 440 – kā bīstamas videi. Sintētiskās šķiedras, no kurām ražo 60% tekstilizstrādājumu, sadalās aptuveni 200 gadu laikā. Tas nozīmē, ka ķīmiskās vielas ar laiku sāk izplatīties vidē, kā arī tekstils turpina palielināt poligonu kalnu,” teikts “Eco Baltia vide” paziņojumā.

Tekstila šķirošanas infrastruktūra ir būtiska kopējās atkritumu šķirošanas sistēmas sastāvdaļa, ņemot vērā to, ka tekstila dalītā vākšana kļūst arvien aktuālāka visās Eiropas Savienības dalībvalstīs, kur tā obligāta būs no 2025.gada, savukārt Latvijā – jau no 2023.gada 1.janvāra.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.