Menu
 

Spēkā dzeltenās pakāpes brīdinājums par augstu ūdenslīmeni centrālās un austrumu daļas upēs

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Spēkā ir dzeltenās pakāpes brīdinājums par augstu ūdenslīmeni centrālās un austrumu daļas upēs, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra publiskotā informācija.

Centrā atzīmē, ka pagājušajā diennaktī rietumu daļas upēs pazeminājās ūdens līmenis par 12…56 centimetriem, tostarp visstraujāk ūdenslīmenis pazeminājās Imulā pie Pilskalniem - par 59 centimetriem, savukārt Irbē pie Vičakiem ūdenslīmenis paaugstinājās par 11 centimetriem.

Centrālās daļas upēs ūdenslīmenis pagājušajā diennaktī lielākoties pazeminājās par 7…24 centimetriem, taču Misā pie Lielveisiem ūdenslīmenis paaugstinājās par 11 centimetriem.

Vienlaikus austrumu daļas upēs ūdenslīmenis turpina paaugstināties ar lēnāku intensitāti. Salacas baseina upēs ūdens līmenis paaugstinājās par 4..11 centimetriem, kamēr Rūjā pie Vilnīšiem - pazeminājās par 12 centimetriem, bet Gaujā pie Valmieras paaugstinājās par 11 centimetriem.

Daugavas upes posmā Piedruja-Zeļķi ūdenslīmenis paaugstinājās par 11…25 centimetriem. Daugavas baseina upēs ūdenslīmenis pazeminājās par 7…24 centimetriem, vien atsevišķās upēs ūdenslīmenis paaugstinājās, proti, ūdenslīmenis kāpa Aiviekstē un Pededzē.

Tāpat centrā atzīmē, ka turpina kust sniegs un ledus, novērojama reta ledus iešana. Ledus lielākoties kūst uz vietas, bez intensīvas uzlūšanas un iešanas. Austrumu daļas upē Pededzē pie Litenes izveidojusies piekrastes vaļumjoslas, ledus kūst uz vietas un tuvākajā laikā gaidāma ledus iešana. Tirza pie Lejasciema ir brīva no ledus un ir vērojama bieža ledus iešana. 

Savukārt ledus krautņi saglabājušies Daugavā Jēkabpils-Pļaviņu posmā, Gaujas augštecē, Ogres lejtecē. Daugavā pie Zeļķiem ir reta ledus iešana. 

Turpinoties ūdenslīmeņa kāpumam, kusīs un tiks atrautas no krastiem piesalas, upēs tiks ierauti ledus gabali, kas atrodas krastā, piebilst centrā. 

Pie Pļaviņām ūdenskrātuvē ir nepilna ledstāve un ir novērojama reta ledus iešana, pie Bebrulejas joprojām saglabājas ledus sega ar lieliem izskalojumiem, ledus sairst un kūst uz vietas, tuvākajā laikā gaidāma ledus iešana.

Austrumu daļas upēs ūdenslīmenis turpinās paaugstināties arī nākamnedēļ.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.